Indila, modellbonde, Malawi

Frykter barna skal arve en ørken

Indila Theu opplever at det å drive jordbruk blir vanskeligere og vanskeligere.- Foreldrene mine kunne forutsi når regnet kom, så kunne vi plante ut i fra det. Men nå er regnet mye mer uberegnelig og intenst. Det blir oftere flom og avlingene blir skadet eller ødelagt. Når jeg sår, vet jeg ikke om det kommer tørke eller regn. Jeg vet ikke om jeg får mat, forteller hun.

Hardtarbeidende bønder

Indila og familien bor langt nord i Malawi, i en liten landsby som heter Samani. Her driver hun en liten gård sammen med ektemannen Bonteo. De dyrker mais, nøtter, soya, søtpotet og kassava. I tillegg har de griser, høns og to kyr. Til vanlig ser hun til dyrene, mens mannen jobber ute på åkeren. Landbruksmaskiner er mer enn noen i landsbyen har råd til, så alt arbeidet må gjøres for hånd.

Ekteparet har tre barn, og to av de bor hjemme fortsatt. Eldstemann er 17 år og går på kostskole i en nærliggende by. Indila er stolt av at de nå kan betale for det.

Les også: Anders har måttet tilpasse seg økte nedbørsmengder

Valgt ut av landsbyen for å bli modellbonde

I 2014 ble Indila modellbonde*. Det betyr at hun fikk kurs i klimatilpasset jordbruk, og ansvar for å lære opp andre bønder i det samme. Hun var heldig med timingen. I 2015, året etter hun begynte å lære om klimatilpasning, ble Malawi nemlig rammet av en katastrofal tørke. Da regnet først kom tidlig i 2016 ble det flom i store deler av landet.

- Folk mistet avlingene sine, og mange gikk sultne, erindrer hun.

Takket være omstillingen klarte Indila seg bedre enn de fleste, men resten av landet led stort. Etter katastrofesesongen regnet man med at en tredjedel av befolkningen opplevde matmangel.

Tine Poppe

Reiste til Norge for å fortelle om klimaendringer

I 2018 var Indila i Norge for å dele sine erfaringer med sine norske bondekollegaer. Under besøket i Norge holdt hun både appell foran Stortinget, og reiste rundt og møtte hundrevis av norske bønder.

Drømmer om å prosessere maten selv

Det er fortsatt mye Indila drømmer om å få til. Gården hennes har ikke strøm. Det er noe hun håper de vil få i framtiden, slik at hun også kan begynne å prosessere mer av maten selv. Da skal hun begynne å lage yoghurt for salg.

Les også: Petter Harald mener klimaendringer rammer urettferdig

Tine Poppe

Malawiske bønder går en usikker framtid i møte

Malawi er et eksempel på hvordan klimaendringens ødeleggelser først og fremst rammer de som har gjort minst for å forårsake dem. For Indila og Malawis mange småbønder er framtida usikker.

- Jeg har selv slitt med å få nok mat til meg selv og familien. I perioder har jeg ikke hatt råd til å sende barna på skolen, forteller hun.

For Indila og Malawis småbønder handler ikke klimatilpasning om å forberede seg på framtida. Det handler om å overleve her og nå.

* Utviklingsfondets modellbønder er valgt ut fra utvalgte kriterier om engasjement og formidlingsevne. Modellbøndene får opplæring i måter å drive landbruk på, som tåler det nye ekstremværet som rammer alle bønder i Malawi. Forutsetningen er at de skal lære opp mot 30 nye bønder de samme teknikkene. Blant disse kommer det nye modellbønder, som lærer opp nye følgebønder. Med svært lite ressurser og på kort tid kan denne opplæringen av én bonde transformere en hel landsby i Malawi.

Bli utviklingsinvestor i Malawi

Tenk deg et fond der verdiene kan øke med mange hundre prosent på bare ett år, og den eneste avkastningen investorene får igjen er en god følelse.

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Malawi!

l våre prosjekter i Malawi går innbyggerne sammen for å finne løsninger på miljø og klimaproblemer de har i sin landsby. De lager en prioriteringsliste med tiltak og redskap som trengs for å tilpasse seg klimaendringene og øke matsikkerheten. For å gjennomføre de nødvendige tiltakene trengs det midler. Ved å investere i våre prosjekter, bidrar du til bærekraftig utvikling i et av verdens mest klimasårbare land.

Bli utviklingsinvestor

Total investering
3 000 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.