María: — Den dagen regna det kraftig og vannet strømmet overalt.

María José Pedro er mayakvinne, 51 år og bor i kommunen San Miguel Acatán i regionen Huehuetenango. Hun eier en dagligvarebutikk, og selger egendyrkede grønnsaker der og på markedet. Hun har ni barn sammen med ektefellen Francisco.

Fra tøffe kår på Guatemalas landsbygd

María har arbeidet på åkrene siden hun var veldig liten, og gikk bare på skole til og med fjerde klasse. Basert på sin egen tøffe oppvekst bestemte hun seg for at alle hennes barn skulle gjøre ferdig skolen og få en akademisk utdanning. Tre av dem har klart det, men har ikke fått arbeid innenfor yrket de har utdannet seg til. Én av dem har derfor emigrert til USA.

På stedet der hun bor er det mange som har familiemedlemmer som har reist til Nord-Amerika. Pengeoverføringer fra familiemedlemmer som har emigrert er en viktig inntektskilde for mange her.

María eier en dagligvarebutikk. Der selger hun frukt og grønnsaker som hun og mannen høster på et jordstykke de har som ligger litt unna kommunesenteret. Hun selger også noe på det lokale markedet.

- Sammen med mannen min dyrker vi kål, gulrøtter, chili, løk, avokado, sitron, guajava, fersken, bananer, appelsiner og brokkoli. Vi har også noen dyr, kyr, griser, kyllinger og kalkuner. Det vi høster selger vi og forbruker selv i familien, sier María.

Les også:
Witness i Malawi er bonde og klimaaktivist

Styrtflom tok med seg alle avlingene – og fem menneskeliv

Regnet i Guatemala blir stadig mindre forutsigbart. Noen ganger regner det altfor mye, og andre ganger regner det ikke i det hele tatt.

María og familien har selv fått merke konsekvensene av klimaendringene på kroppen. Hun minnes en dag i september 2008. Alle avlingene ble ødelagt av en styrtflom, men det verste var de fem menneskelivene som gikk tapt.

- Den dagen regna det kraftig og vannet strømmet overalt. Det var marked i landsbyen og alle selgerne mistet både bodene og varene sine. Noen av selgerne samt to barn, ble dratt med av vannet. De ble funnet døde flere kilometer utenfor landsbyen. På jordene våre ble avlingene ødelagt, forteller hun.

Lokalsamfunnet står sammen om tilpasningstiltak

For å stå bedre rustet i møte med lignende hendelser har bøndene i kommunen tatt grep. I samarbeid med en lokal organisasjon har de, med støtte fra Utviklingsfondet, forbedret vanningsanleggene, ettersom de ikke lengre kan stole bare på regnvannet. De har også laget naturlige barrierer for å unngå jordskred og ras, ved å så gress. I tillegg har de begynt å dyrke flere ulike typer jordbruksprodukter, slik at de skal ha flere ben å stå på.

Les også:
Petter Harald i Trøndelag mener det er urettferdig at klimaendringene rammer ulikt

Drømmer om en egen bil

Som alle andre mennesker har María drømmer i livet. En drøm hun ikke har oppfylt er å kunne kjøpe en bil og kunne kjøre den. Og selv om ektemannen har en bil, ønsker hun for sin egen tilfredsstillelse å kunne kjøpe en med egne penger. Det mangler fremdeles en del for å nå målet, men María er fast bestemt på å få det til.

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge dobler støtten til småbønder i utviklingsland

Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!

Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.