Jente i kaffeåker

Signer: Landbrukets kvinner skal ikke løse sultproblemet alene

I en verden hvor sult og matmangel stadig utfordres av både krig og ekstremvær, står kvinnene i landbruket som nøkkelen til løsningen. Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk vil mellom 100 og 150 millioner færre sulte, dersom kvinner får de samme ressursene som menn.

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder

Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!

Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.

womanfieldfarmingfarmerlandscape
4 gode grunner

Hvorfor skal du signere?

1.

77 forskere fra 23 ulike land har analysert 500.000 forskningsartikler i den banebrytende rapporten Ceres2030. Konklusjonen er tydelig – løsningen på verdens sultproblem er å investere i verdens småbønder.

2.

De fleste som lever i fattigdom, er kvinner. Selv om kvinner står for over halvparten av arbeidet i landbruket, har de mye dårligere vilkår enn menn til å drive gård og matproduksjon. Kun ved å styrke kvinner i landbruket kan vi bekjempe sult.

3.

Konflikt, klimaendringer og helseutfordringer gjør at antallet mennesker som sulter øker. Dersom alle land dobler støtten til småbøndene, kan vi nå bærekraftsmål 2 om å utrydde sult innen 2030. Norge må bidra for å oppnå våre felles mål!

4.

Det er håp, men det mangler politisk handling. For å legge press på politikerne, trenger vi din underskrift. Signer og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder.

Skjønner. Nå er jeg klar til å signere.

Vår generalsekretær, Ulf Flink, forklarer på 30 sekunder hvorfor din signatur er viktig.

addis aemerowomanethiopiaasnakech zelekeenergy saving cooking stoves
Fordyp deg

Det haster å løse verdens sultproblem, derfor har vi fattet oss i korthet. Vil du vite mer? Her kan du fordype deg:

Det finnes en løsning på verdens sultproblem

Årlig dør så mange som 3,1 millioner barn av sult, og tallet øker. De fleste av dem er barn av bønder. Vi vet hvordan vi kan løse dette, men det krever handling.

Av de over 800 millionene av menneskene som sulter i dag, er mer enn halvparten knyttet til landbruket. Rapporten Ceres2030 slår fast: Det mest effektive vi kan gjøre for å utrydde sult og håndtere klimakrisen, er å satse på verdens 500 millioner småbønder. 77 forskere fra 23 land har analysert over 500.000 forskningsartikler, og svaret de fant er tydelig. Hvis rike land dobler støtten til småbøndene, sammen med de landene hvor matsikkerheten er truet, kan vi innen 2030 redusere antallet som lever i sult og fattigdom med en halv milliard mennesker.

En løsning med store ringvirkninger

Ved å øke støtten til småbønder, kan de for eksempel få opplæring i nye og mer effektive måter å dyrke mat på eller forbedre tilgang til vanningssystemer. Da klarer de å produsere nok mat, selv om klimaet endrer seg. Småbønder sikrer dermed mat til seg og barna. I tillegg kan avlingen selges på markedet og bli en inntektskilde — en verdikjede som bidrar til å løfte et helt lokalsamfunn ut av sult og fattigdom.

Uten likestilling kan vi ikke bekjempe sult

Kvinners unike posisjon og potensial i å fremme matproduksjon og bærekraftig utvikling er uunnværlig, spesielt i lys av de ekstra belastningene som klimaendringer og konflikter medfører. Dette inkluderer alt fra ødeleggende tørke til uforutsigbare flommer som herjer med avlinger og matforsyning. Likestilling og myndiggjøring av kvinner er essensielt for å takle verdens sammenvevde kriser, inkludert naturtap, klimaendringer, krig og konflikt, fattigdom og ulikhet. Uten likestilling vil vi aldri kunne bekjempe sult og urettferdighet eller oppnå en bærekraftig verden.

Kvinnelige bønder har omtrent 24% lavere avlinger enn menn, hovedsakelig på grunn av ulik tilgang på ressurser. Ved bare å lukke dette produktivitetsgapet og lønnsgapene i matsystemet, kunne antall mennesker som lever med mangel på matsikkerhet i verden vært redusert med 45 millioner.

Utviklingsfondet krever at norske myndigheter:

- Øker den langsiktige bistanden til verdens småbønder. I følge Ceres2030 må rike land doble andelen utviklingshjelp til landbruk og matsikkerhet fra 7 til 14 prosent for å klare å bekjempe verdens sultproblem.

- Satser på kvinners deltagelse og ledelse i landbruket. Det er avgjørende at kvinner får tilgang til samme ressursene som menn for å utjevne forskjeller og virkelig løse verdens sultproblem.

- Retter blikket mot løsningene! For å utrydde sult og styrke kvinner, må pengene gå dit de får best effekt – nemlig til småbøndene. I dag er det de små matprodusentene som topper fattigdomsstatistikken. Langsiktig og forutsigbar støtte til småbønder er avgjørende i kampen mot sult.

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder

Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!

Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.