Marte, grønnsaksbonde, Oppland

Marte: — Klimaendringene kommer til å føre med seg mer sult i verden.

Publisert . | Oppdatert

Marte Olsen er biolog og grønnsaksbonde i Nordre Land kommune i Oppland. Siden 2019 har hun drevet en markedshage med grønnsaker for direktesalg, og hun er lidenskapelig opptatt av lokal mat på lokale ressurser.

– Klimaendringene kommer til å føre med seg mer sult i verden. Da mener jeg det er helt essensielt og moralsk nødvendig at vi her i Norge produserer mer av vår egen mat, på våre egne ressurser, sier hun.

Grønnsaksbonde med naturen som inspirasjon

Marte er utdannet økolog, og jobber ved siden av grønnsakene som feltbiolog. Hun ser en sårbarhet i måten vi i dag produserer maten vår på, med monokulturer, tunge maskiner og utstrakt bruk av kunstgjødsel.

– Helhetlige økosystemer er mye bedre på å takle endringer enn hva kulturlandskapet er, altså det landskapet vi mennesker har endret på. Dersom vi tenkte på landbruk som natur, hadde landbruket vært mer robust, mener hun.

I sin grønnsaksproduksjon er Marte derfor opptatt av å etterligne naturen så mye som mulig. Basert på prinsipper om redusert jordbearbeiding, tilførsel av kompost og det å ha planter i jorda så stor del av året som mulig, er målet å bygge opp en god jordfruktbarhet som i sin tur vil legge til rette for sterke og friske planter – og gode avlinger.

Les også: Kornbonden Henrik ønsker å spille på lag med naturen

En slik jord vil også ha langt bedre forutsetninger for å håndtere perioder med mye eller lite vann, noe som Marte er sikker på at hun vil se mer av i framtida.

– Jeg tror jeg kommer til å oppleve mer tørre somrer og mer våte somrer, sier hun. Mer ekstreme temperaturer, både på den varme og kalde siden.

Kvinne holder grønnsaker
Pål Velo

Dyrker et mangfold av planter for å spre risiko

Da er det det ikke bare det som skjer under bakken som er viktig. Like viktig er valget av det som skal vokse i den. Og her er det ikke «less is more» som gjelder. Tvert imot så er målet å dyrke så mange ulike planter som mulig. Også det med naturen som inspirasjon.

– Det er viktig at jeg produserer mange typer grønnsaker. Slik at det alltid vil være noe som kan gå bra dersom været skulle jobbe imot meg.

Klimaendringene øker interessen for kortreiste grønnsaker

I dag er grønnsaksproduksjonen i Norge konsentrert til noe få områder. Men Marte vil vise at det er mulig å drive med småskala grønnsakproduksjon også på steder der det ikke har vært vanlig.

Og det har hun gjort. Interessen for hennes kortreiste grønnsaker har vært stor fra dag én. Og hun spår at klimaendringene vil føre til at folk blir mer opptatt av å velge mat som ikke har reist så langt.

– Jeg tror flere vil ønske å støtte lokalprodusert mat. Sånn sett kan klimaendringene påvirke meg positivt, sier hun.

Les også: Esther og Collings tør å prøve nye ting – erfaringene deler de med andre bønder

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge dobler støtten til småbønder i utviklingsland

Alle vet at det haster å løse verdens klimautfordringer. Samtidig dør et barn av sult hvert femte sekund. En dobling av støtten til bønder i utviklingsland kan bidra til å løse begge deler.

Norges nye utviklingsminister har uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én. Hun er enig i at økt støtte til småbønder og matsikkerhet må prioriteres. Nå er det vårt ansvar å gi henne støtten hun trenger for å få dette gjennom. Signer aksjonen og krev at Norge dobler støtten til småbønder i utviklingsland. Det haster.