Den verste tørken på over 40 år

I Somalia har regnet uteblitt de siste fire regntidene. Og nå er det krise.

Inntørket plante i tørkerammet landskap i Somalia
Tørkekatastrofen i Somalia

Somaliere står overfor den verste tørken på over 40 år

En tankevekkende situasjon

Her på Østlandet hvor jeg bor har det vært tørt dette året. I våres ble vi bedt om å begrense vannbruken. Situasjonen har vært tankevekkende, og jeg blir desto mer bekymret for menneskene jeg kjenner i Somalia. Der har regnet uteblitt de siste fire regntidene. Og nå er det krise.

Jan Thomas Odegard er generalsekretær i Utviklingsfondet og dypt bekymret for situasjonen i Somalia.

Millioner står på randen av sult

Akkurat nå står millioner på randen av sult på Afrikas horn. Mange av dem er barn. De fleste er barn av bønder. Når jeg leser overskriftene om bekymrede mødre som holder små, utslitte barnekropper på overfylte helsesentre, går mine tanker til Fatima. En sterk mor på 49 år som lever av å dyrke jorda.

Det har vært vanskelig - nesten umulig – for Fatima å dyrke grønnsaker og ta seg av husdyra i landsbyen Garabcad. Uten vann er det ingenting som gror. Etter at hun mistet både avlinger og husdyr til tørke, oppsøkte hun hjelp for å kunne forsørge familien.

Fatima henter vann fra vannsamleren sin. Foto: Ali Jibril

Vannsamleren har vært viktig i møte med tørke

I samarbeid med Utviklingsfondet har Fatima fått tilgang på en vannsamler. Det har vært avgjørende for familien. Nå kan de spare på det lille regnvannet som kommer til nye perioder med tørke.

Bli utviklingsinvestor i Somalia og bidra til at flere får tilgang til vann.

Situasjonen til familien min var ikke bra, særlig ikke før vi fikk stabil tilgang til vann. Nå har familieøkonomien blitt bedre, og vi har tilgang på vann og mat

Fatima Yuusuf Aw Ali
Barn ser i kamera

Når regnet uteblir truer sulten

Antallet underernærte barn under fem år har økt med 40%

Mange småbønder som er med i våre prosjekter i Somalia står denne gangen sterkere i møte med tørken. Likevel truer sulten når regnet uteblir. Avlinger feiler, og husdyr dør. Nesten 8 millioner mennesker står i fare for å oppleve kronisk sult ifølge FN. Det anslås at mer enn 500 000 barn er kraftig underernært.

Invester i løsninger som gjør bønder bedre rustet mot kriser

Situasjonen vi står overfor er svært bekymringsfull. Nå er det ekstra viktig å sikre at flere familier får tilgang til vann. Derfor vil vi ha deg med på å rehabilitere et vannreservoar. Det vil gi en hel landsby varig tilgang til vann. Bli utviklingsinvestor i Somalia og invester i prosjekter som bidrar til at bønder er bedre rustet i møte med kriser som denne.

Inntørket plante i tørkerammet landskap i Somalia

Bli utviklingsinvestor i Somalia

Invester i prosjekter som bidrar til at bønder og deres familier kan møte tørke og ekstremvær.

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Somalia!

Klimaendringer gjør det stadig vanskeligere å være bonde i Somalia. I dette fondet investerer du i de gode løsningene for å skape et jordbruk som tåler endringene. Enkle grep kan utgjøre en stor forskjell. Ved å plante med riktig avstand mellom plantene, velge riktige sorter og gi dem plass til å vokse med andre sorter som de trives sammen med, er man mindre utsatt for uventet tørke. Din investering bidrar til at bøndene får kunnskap om hvordan de kan tilpasse seg klimaendringene og at de får bedre markedstilgang som øker inntekten til bøndenes familie.

Bli utviklingsinvestor

Total investering
3 000 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.