Nærbilde av en somalisk kvinne

Slik overlever Hawa ekstrem tørke i Somalia

Somalia er et av landene i verden som er mest utsatt for de katastrofale konsekvensene av klimaendringene. Ekstremværet kommer i tillegg til koronapandemien og har ført til dobbelkrise i Somalia. Hawa og hennes seks barn har kjempet en hard kamp for å skaffe nok mat.

En hard kamp for å dyrke nok mat

Hawa Muse Abdulahi bor i Garabcad i Somalia med sine seks barn. Familien lever av å dyrke grønnsaker og de har noen få husdyr som kuer og sau. Flere ganger har de opplevd tørkens brutale konsekvenser. Uten vann dør både avlingene og dyrene.

Tørketiden varer lenger. Vi har ikke kunnet dyrke nok mat og vi mistet husdyrene våre.

Hawa
En død kamel

Mangel på vann fører til tap av husdyr og avlinger.

Kristoffer Nyborg

For å hente vann, har familien måttet gå i flere timer. Det er langt til neste landsby og noen ganger kom de tomhendte tilbake. Det gikk ut over både helsen og skolegangen til barna. Manglende tilgang til sosiale tjenester forverret situasjonen ytterligere.

2,7 millioner somaliere mangler mat

Verdens matvareprogram rapporterer at 2,7 millioner somaliere mangler mat. Tørken som nå rammer Somalia er ingen overraskelse. Det er en varslet katastrofe og det må handles nå! Hawa og barna hennes er heldige som har klart å overleve tørken. De har fått tilgang til en vannsamler som samler opp regnet når det først kommer. Det oppsamlede regnvannet holder avlingene i live gjennom tørken, slik at Hawa kan dyrke nok mat til familien, og til dyrene. På grunn av økt husdyrproduksjon, har de fått mer inntekt. Barna trenger ikke lenger å gå den lange veien for å hente vann og de kan fokusere på skole og lek.

Vann gir liv

Utviklingsfondet er til stede der behovet er størst — nemlig på landsbygda. Ved å bygge vannkilder og vannsamlere, slik Hawa har fått tilgang til, er bøndene bedre rustet når tørken kommer. Løsningene for å unngå krise innebærer å utbedre vanndammer og klargjøre vanningssystemer til småbøndenes åkrer. Når bøndene har nok tilgang til vann, kan de dyrke nok mat til seg selv og dyrene. Det de har til overs, kan de selge på markedet. Med bedre inntekt og nok mat, kan familien prioritere å bruke penger på det som virkelig betyr noe, som skole og helsehjelp.

Kvinne henter vann

Som utviklingsinvestor kan du investere i enkle løsninger i Somalia, som kan bety forskjellen på liv og død for mange mennesker.

Ali Jibril

Bli utviklingsinvestor i Somalia

Tenk deg et fond der verdiene kan øke med mange hundre prosent på bare ett år, og den eneste avkastningen investorene får igjen er en god følelse.

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Somalia!

Klimaendringer gjør det stadig vanskeligere å være bonde i Somalia. I dette fondet investerer du i de gode løsningene for å skape et jordbruk som tåler endringene. Enkle grep kan utgjøre en stor forskjell. Ved å plante med riktig avstand mellom plantene, velge riktige sorter og gi dem plass til å vokse med andre sorter som de trives sammen med, er man mindre utsatt for uventet tørke. Din investering bidrar til at bøndene får kunnskap om hvordan de kan tilpasse seg klimaendringene og at de får bedre markedstilgang som øker inntekten til bøndenes familie.

Bli utviklingsinvestor

Total investering
3 000 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.