Shabir: – Jeg aner ikke hva som kan skje med klimaet framover

Shabir Ali Kabadia (72), med slående blå øyne og en stille autoritet, står midt i kampen mot de økende klimautfordringene som rammer gården og familien hans i Nepal.

Stor familie

Shabir er stolt over sin familie på 17 medlemmer. Han er gift, og har fire sønner og to døtre. Sønnene er også gifte alle sammen, og bor på gården med sine koner. De hjelper til med gårdsdriften når det er høysesong, i landsbyen Pachpokhara i Nepal. Utenfor sesong reiser sønnene til andre byer for å tjene penger gjennom småjobber.

Shabir har også to døtre som er gift og bor med mennene sine i andre landsbyer, og fire barnebarn.

Bekymringsfulle endringer

På gården har Shabir og familien tre geiter og sju griser. De dyrker avlinger som hvete, ris, mais, belgfrukter, linser og ulike grønnsaker. De driver kommersielt landbruk og har noe overskudd de kan selge på markedet.

Livet som bonde har blitt påvirket av redusert regn og uforutsigbare værmønstre.

– Det er endringer i været, spesielt under regntiden. Tidligere var det store mengder regn, men nå er det mindre. Det er kaldere om sommeren, og vi opplever plutselige kuldebølger, forklarer Shabir med en dyp bekymring i stemmen.

Klimaendringene gjør livet som småbonde i Nepal ekstremt utfordrende. De opplever lengre og lengre tørkeperioder, og når det først regner, er det i enorme mengder som skaper flom.

Økonomisk rammet

Han peker på hvordan klimaendringene har direkte påvirket gårdsdriften deres. Redusert regn har ført til tørke, og de har måttet takle skadedyr og uforutsigbare værforhold som har ødelagt avlingene deres.

– I fjor hadde vi plantet tomater som grodde veldig fint, og var så gode. Men rett før innhøsting var det en kraftig kuldebølge som skadet tomatplantene. Vi er kommersielle bønder som er avhengige av å selge grønnsakene våre, så da hadde vi ikke penger til å dekke våre behov, sier han med et trist smil.


Klimatilpasning og tiltak

Shabir har måttet gjøre justeringer i landbruksmetodene sine for å takle klimaendringene. Gjennom Utviklingsfondets lokale partner i området, JJS, har bøndene i landsbyen anledning til å delta på opplæringer i hvordan å takle de nye klimautfordringene. De får også tilgang til nye såfrø.

Shabir har begynt å så tørketolerante avlinger og bruker ulike teknikker for å beskytte avlingene fra de skiftende værforholdene.

– I år har jeg ikke plantet tomater på grunn av den dårlige opplevelsen i fjor. Jeg plantet kål og blomkål, men ikke tomater. Jeg har også begynt å bruke soppdreper, og plasttunneler for å beskytte spirene mot frost, deler han, mens han stryker en av geitebukkene på gården.

Shabir og geita er venner, sier han. Geita pleier å følge Shabir rundt på gården, og Shabir pleier å mate geita med kjeks.

Frykter framtiden

Shabir sier tiltakene gjennom JJS og Utviklingsfondet har vært uvurderlige for ham og familien hans.

– Hvis jeg ikke hadde støtten, ville det vært veldig vanskelige tider for familien min. Jeg kunne ikke ha kjøpt bilen eller bygget huset mitt, eller betale for skolegangen til barnebarna mine, sier han.

Likevel føler han seg ikke helt trygg på hvordan han skal livnære seg og familien i tiden som kommer.

– Jeg aner ikke hva som kan skje med klimaet framover, sier han.

Helt stille, så familien som står rundt ham ikke hører det, innrømmer han at han frykter framtiden.

Solidaritet

Shabir er rørt over at bønder og nordmenn på den andre siden av kloden støtter og står i solidaritet med bønder som ham.

– De er veldig gode personer, som støtter folk i marginaliserte samfunn som oss. Vi har stor nytte av det. Vi føler at livene våre har blitt bedre på grunn av deres støtte, sier han.

Shabir er stolt over at han klarer å brødfø sin store familie, og han drømmer om at hans barn og barnebarn kan vokse opp med gode utdannelser, og leve gode liv. Men hans historie viser også at det er et presserende behov for støtte til småbønder i lignende samfunn. Utviklingsfondet ønsker å oppfordre den norske regjeringen til å mer enn doble den langsiktige støtten til verdens småbønder. Dette er det viktigste Norge kan gjøre for å skape en mer bærekraftig framtid for mennesker som Shabir, og gi dem verktøyene de trenger for å takle klimaendringene.

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder

Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!

Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.