- Det er bra å dyrke andre vekster, slik som frukttrær. Dersom det går dårlig med kaffen har vi noe annet vi kan få inntekter fra.

Publisert . | Oppdatert

María bor i landsbyen Concepción i perioder for å dyrke kaffen, men kommer fra Jacaltenango, et annet sted i høylandet. Hun har 5 barn, tre sønner og to døtre. Hun drømmer om å kunne investere i bedre utstyr, og tjene mer på kaffen hun dyrker.

Plutselig regnskyll ødelegger avlingene for kaffebønder i Guatemala

- Ting har endra seg mye siden jeg vokste opp, sier María. - Regnet blir stadig kraftigere.

María opplever at det regner mer når det først regner. Ofte så mye at avlingene blir skadet eller at kaffebærene faller på bakken før de rekker å høste dem. Andre ganger kan regnet utebli over lang tid, og vannmangel er kritisk når kaffebønnene er høstet inn og må vaskes og renses. Da må bøndene enten hente vann fra andre steder, eller ta med seg alle kaffebærene til områder med mer vann for å vaske dem der. Dette er tungt og dyrt, og øker risikoen for at kaffebærene blir ødelagt på veien.

Investeringer i livsviktig vann

- Ofte har vi ikke vann igjen, og jeg må dra for å hente 1 km bort. Det er vanskelig, forteller María.

Heldigvis har María fått tilgang på en regnvannshøster, en vanntank som hun bruker for å samle noe vann når det først regner. Men den er ikke stor nok til kaffen hun produserer. Nå drømmer hun om å kunne investere i både en større vanntank og fasiliteter til å tørke kaffebønnene. Når bønder får muligheten til å investere i slik infrastruktur kan de ta over en større del av verdikjeden selv og tjene mer penger på kaffen de dyrker.

Les også: Einar i Østfold vurderte å slutte som bonde

Treplanting er god klimatilpasning

María og hennes mann prøver også å tilpasse seg de nye værmønstrene så godt de kan. De planter frukttrær rundt kaffeåkeren som tar unna en del av vannet hvis det regner mye. De gir også skygge til kaffeplantene når sola steker.

- Det er bra å dyrke andre vekster, slik som frukttrær. Dersom det går dårlig med kaffen har vi noe annet vi kan få inntekter fra, forklarer hun.

I tillegg bygger familien terrasser i landskapet for å unngå at jorda raser ned for de bratte skråningene.

María er opptatt av å gjøre mest mulig nytte av de ressursene hun har til rådighet. Fruktkjøttet og skallet som blir til overs fra kaffeproduksjonen går tilbake til kretsløpet, og vannet som kaffen har blitt vasket i blir brukt til å gjødsle kaffeåkeren.

Les også: Laston i Malawi hjelper andre i lokalsamfunnet til et bedre liv

Vil investere i klimatilpasning for kaffedyrking

- Min egen kaffejord gir meg stor glede. Jeg går alltid rundt og kikker for å se om det blir god avling. Jeg er glad for kaffen min, forteller María.

Hun håper imidlertid kaffeprisene vil gå opp, slik at det blir lettere å leve av kaffen. For å kunne gjøre ytterligere tilpasninger på gården må de gjøre flere investeringer. Det koster penger.

Bli utviklingsinvestor i Guatemala

Tenk deg et fond der verdiene kan øke med mange hundre prosent på bare ett år, og den eneste avkastningen investorene får igjen er en god følelse.

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Guatemala!

Endringer i klima skaper store utfordringer for bønder i Guatemala. Klimatilpasning gjør det imidlertid mulig å fortsette å produsere kvalitetskaffe og nok mat. Ved å investere i klimatilpasning er du med på å ivareta, ikke bare kaffens framtid, men også bøndene som produserer kaffen. Et viktig grep er å ta vare på og forbedre de frøene som klarer seg i hardere vær eller økte temperaturer. Derfor investerer fondet også i en frøbank og en grønn mikrolånsordning, som hjelper bøndene i gang — når det trengs som mest.

Bli utviklingsinvestor

Total innvestering
2 400 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.