Carmen dro med mannen i frøbanken

I frøbanken kan ekteparet Carmen Lopez Alcon og Pedro Chavez Carrio låne, kjøpe og lagre frø mellom sesongene. Det har betydd mye for familiens matproduksjon!

Sammen om bærekraftige løsninger

Langt oppe i fjellene i Huehuetenango finnes det en landsby ved navn Climentoro. I generasjoner har de gjennom det lokale kooperativet Toya Hermosa samarbeidet om å finne løsninger på det aller meste. Fra å bygge vei, drive skolen, gi ut små lån og etablere den lokale frøbanken – det er denne vi besøker akkurat denne dagen.

Ekteparet Carmen Lopez Alcon og Pedro Chavez Carrio forteller ivrig og beveget om kooperativets reise og spesielt om den lokale frøbanken de har fått bygget i samarbeid med Utviklingsfondet. I frøbanken kan familiene låne, kjøpe og lagre frø mellom sesongene. Dersom bøndene lagrer frøene hjemme er det større risiko for at de rammes av plantesykdommer – i banken vet de at frøene lagres tørt og i riktig temperatur.

I våre besteforeldres tid lagret man kun frøene hjemme. Nå er det annerledes. Frøbanken har hjulpet oss mye med å ta vare på frøene våre og utvikle dem. Jeg eksperimenterer! Det har vært veldig nyttig å lære så mye nytt.

Pedro Chavez Carrio

Tilgang på gode frø er klimatilpasning i praksis

Landsbyen sliter med for mye eller for lite nedbør. Noen ganger blir det kaldt rett før høstningen og det påvirker maisen. Banken brukes til å utvikle frø som tåler de klimatiske forholdene bedre ved å hvert år bevare frøene med de beste kvalitetene. I tillegg jobber kooperativet med å reintrodusere gamle frøtyper. En av disse har vist seg å gi hele tre ganger så god avling!

Vil du investere i en frøbank? Trykk her!

Frøbanken har bidratt til å øke familiens matproduksjonen

Ekteparet forteller at de har økt produksjonen betraktelig ved å aktivt velge ut og ta vare på de beste frøene. Det var Carmen som først engasjerte seg i frøbanken:

- Frøbanken er veldig bra, og det skjønte jeg lenge før mannen min! Siden han ikke viste interesse meldte jeg meg inn selv og lærte om frøseleksjon sammen med de andre kvinnene i landsbyen. Før jeg ble del av denne gruppen gjorde jeg alt veldig tradisjonelt. Gjennom gruppa har jeg lært om måter å plante, høste og bruke gjødsel.

Ekteparet Carmen og Pedro smiler forran frøbanken

Ekteparet Carmen og Pedro smiler forran frøbanken

Dro med mannen i frøbanken

Etter mange år med sjonglering av små barn og engasjementet i frøbanken satte hun foten ned og delegerte ansvaret til mannen. Hukommelsen hadde begynt å svikte litt, og det var uansett mer praktisk at han som kunne både lese og skrive deltok så han kunne skrive ned alt han lærte.

- Til slutt sa jeg til mannen min at han måtte bli med han også. Jeg har babyen og kan ikke lese eller skrive. Du må bli med i organisasjonen så vi kan skrive ned alt. Det har vært velig nyttig for familien min! Sier Carmen.

Etter hvert har ekteparet blitt kjent for frøene sine, og de deler raust med andre i landsbyen.

Kvinne på stol i frøbank

Carmen er synlig stolt av alt kooperativet får til sammen. Hun er glad for at mannen også har sett hvor viktig frøbanken er for familien og lokalsamfunnet.

Ofte spør naboene om frø og jeg deler gladelig

Carmen Lopez Alcon

Bli med og investere i en helt ny frøbank

Vil du sørge for at flere som Carmen og Pedro får sikker tilgang på frø slik at de kan produsere nok og sunn mat? Bli utviklingsinvestor i Guatemala og invester i en helt ny frøbank!

Bli utviklingsinvestor i Guatemala

Tenk deg et fond der verdiene kan øke med mange hundre prosent på bare ett år, og den eneste avkastningen investorene får igjen er en god følelse.

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Guatemala!

Endringer i klima skaper store utfordringer for bønder i Guatemala. Klimatilpasning gjør det imidlertid mulig å fortsette å produsere kvalitetskaffe og nok mat. Ved å investere i klimatilpasning er du med på å ivareta, ikke bare kaffens framtid, men også bøndene som produserer kaffen. Et viktig grep er å ta vare på og forbedre de frøene som klarer seg i hardere vær eller økte temperaturer. Derfor investerer fondet også i en frøbank og en grønn mikrolånsordning, som hjelper bøndene i gang — når det trengs som mest.

Bli utviklingsinvestor

Total investering
3 000 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.