
Klimatilpasning og tilgang til vann
I Somalia trues folks levebrød av en stille katastrofe: tørke og mangel på vann. Når regnet uteblir, elver tørker inn og jorda slår sprekker, forsvinner ikke bare mat og inntekt – hele livsgrunnlaget står i fare. I dette prosjektet er familier selv i førersetet for å sikre lokalsamfunnets tilgang til vann, mat og utvikling.
Småbønder får verktøyene de trenger
I dette prosjektet støtter vi lokalsamfunn i å analysere sine egne utfordringer og finne de mest effektive løsningene, tilpasset akkurat deres hverdag. Her handler det ikke om å komme utenfra med ferdige svar, men om å investere i lokale løsninger på klimaendringene – løsninger som folk selv eier og styrer. Lokalbefolkningen utvikler egne planer som tar utgangspunkt i hva de selv vurderer kritiske sårbarheter. Ofte er dette begrenset tilgang til vann, enten til dyrking, husdyr eller husholdningen.
Prosjektet kan for eksempel støtte bygging av regnvannsdammer og vanntanker, innføring av teknikker for å ta bedre vare på fuktigheten i jorda, eller planting av trær og busker som holder på fuktighet og motvirker jorderosjon. Samtidig får bønder opplæring i hvordan de kan bruke såkorn som bedre tåler tørke og tilpasse produksjonen til et stadig tørrere klima. I mange tilfeller organiserer folk seg også i vannkomiteer, og samarbeider om forvaltning og vedlikehold av vannkilder – en investering i både sosial kapital og praktisk infrastruktur.

I Somalia er småbøndene helt avhengig av klimarobuste såfrø som bedre tåler tørke for å kunne dyrke nok, næringsrik mat.
Slik gjennomføres prosjektet
Denne metoden er utviklet og brukt i flere land, og er en investering som gir reell avkastning. Den bygger på deltakelse, kunnskapsdeling og fellesskap – og gir lokalsamfunn eierskap til både utfordringene og løsningene. I stedet for at enkeltstående tiltak settes i gang utenfra, legges det her opp til helhetlig planlegging: vann, jord, mat og levebrød ses i sammenheng. Det gir robuste løsninger som folk selv har valgt og som de følger opp, også etter at prosjektet er avsluttet.
I Somalia har denne modellen vist seg særlig effektiv fordi den kombinerer akutt behov for klimatilpasning med langvarig kapasitetsbygging. I et land med svak offentlig infrastruktur og gjentatte klimakriser, betyr det enormt mye at lokalsamfunn selv får kunnskap og verktøy til å gjøre endringer. Istedenfor at familier blir tvunget til å flytte fordi vannet tar slutt, jobber man her for å skape varige endringer som gir familier mulighet til å bygge en tryggere framtid.

Småbøndene identifiserer utfordringer og mulige løsninger i et deltagende fellesskap. Slik får hele lokalsamfunnet større eierskap til planene, og småbøndene står sammen om å dyrke mat.
Du kan være med å gjøre en forskjell
Å investere i dette prosjektet handler ikke bare om å sikre noen bøtter med vann i dag. Det handler om å bygge bærekraftige systemer som gjør at barn kan vokse opp i landsbyer der det er livsgrunnlag – også om fem, ti og tjue år. Det handler om å gjøre det mulig for folk å høste fra jorda, stelle dyra sine og sende barna på skolen, selv når regntiden svikter. Din støtte er med på å gjøre dette mulig.