Barn leier to kuer langs landevei

Biogass: Fra kumøkk til strøm

Kostnadsramme: 15 000 kr

Viste du at det er mulig å gjøre kumøkk om til lys og varme? Det krever ikke avansert teknologi, men skaper en verden av forskjell i landsbyer i Nepal der all mat lages på ved.

Hvorfor er det viktig å investere i biogass på landsbygda?

Biogassteknologien omgjør enkelt kumøkk til elektrisitet som kan brukes til matlaging eller til lys – på den måten kan leksene også gjøres etter at det har blitt mørkt ute!

Biogassteknologi er en av de mest miljøvennlige og bærekraftige teknologiene knyttet til landbruk. Ikke bare har det positive effekter for miljøet når skogen får bestå og CO2-utslippene synker, men det har også store fordeler for helsa. Når vedfyringen reduseres, reduseres også røyken som fyller kjøkkenet og skader lungene til kvinnene som lager maten, og barna de har rundt seg.

Slik gjennomføres prosjektet

Landsbyen Bagasoti i Nepal ligger i et spesielt klimasårbart område – det gjør det ekstra viktig å ta vare på skogen. I dette prosjektet inviterer vi deg med som investor i et biogassanlegg til 15 familier i landsbyen. Det er en investering i bedre helse og mindre avskoging!

Lali Devi Rana (41) bor i Bagasoti og er en av de som ønsker seg et slikt biogassanlegg. Hun forteller:

- Hvis jeg hadde et biogassanlegg i huset mitt, ville jeg ikke måtte bruke hele morgenen og kvelden på å samle ved og lage mat på et røykfylt kjøkken. Kokepottene ville ikke bli så svarte av den røykfylte flammen hver dag. Vi har alltid minst to storfe, så vi har nok kumøkk og urin å ta i bruk til biogass.

Mann ser opp mot taklampe

Bharhari Dagura hadde tidligere bare en osende karosinlampe i huset. Ved hjelp av enkel fornybar energi har familien fått elektrisk lys. Det gjør at barna kan lese lekser om kvelden.

Harald Herland

Invester i biogass til familier i Nepal

Ønsker du å investere i biogass som kan gi lys og varme til familier i Bagasoti? Du kan bidra direkte inn i prosjektet ved å bli Utviklingsinvestor i Nepal.