Nepal: Kvartalsrapport Q4 2022
Dine investeringer har i årets fjerde kvartal gått til tre forskjellige prosjekter i Nepal. Les mer om hvordan tilgang til strøm, dyr og drivhus styrker småbønder og familier i denne kvartalsrapporten.
Kjære utviklingsinvestor,
I 2022 har du vært med på å skape viktige endringer i livene til småbønder og familier. I Nepal har bønder startet opp egen kiwi-produksjon, og i tørkerammede Somalia har et lokalt vannreservat blitt rehabilitert. En ny vaskestasjon i Guatemala har gitt kaffeprodusenter bedre kvalitet på bønnene, og ungdom i Etiopia har fått bedre jobbmuligheter gjennom opplæring i dyrehold. Dette hadde ikke vært mulig uten din innsats – tusen takk!
Det er godt å se at vi sammen skaper bærekraftig og rettferdig utvikling i en verden som de siste årene har vært preget av mye usikkerhet. Vi har lenge levd i en slags unntakstilstand, der pandemi, krig og ustabil geopolitikk har gjort oss bekymret for både samtid og framtid. Kriser har blitt den nye hverdagen, og bærekraftsmålene for 2030 blir stadig vanskeligere og nå. Hvilken verden skal våre barn og barnebarn vokse opp i?
Med et nytt år i møte og vårsola i ansiktet har jeg likevel troa på at vi kan skape nye tider. Mot slutten av fjoråret så vi allerede viktige endringer globalt. Lula de Silvas valgseier i Brasil, og hans innsats for å hindre avskoging gir håp om en ny retning for verdens miljøpolitikk. Fredsavtalen i Tigray i Etiopia gir håp for at det finnes fredelige løsninger i krig og konflikt. Og ikke minst ser vi at den nye generasjonen med miljøengasjerte ungdom ikke er redde for å utfordre oss og kjempe for sin egen framtid. Da kan også blokkering av departementer symbolisere et lysglimt for endring.
Det går fort mot 2030, og vi har mange store mål og nå. Heldigvis har vi gode støttespillere som deg med på laget, og sammen vil vi skape betydningsfulle endringer for familiers framtid.
Vennlig hilsen
Jan Thomas Odegard
Generalsekretær i Utviklingsfondet
Om Nepal-fondet
I Nepal er småbønder svært sårbare for endringer i vær og klima. Investeringer i yrkesopplæring og enkel jordbruksteknologi kan løse mange problemer i møte med klimaendringene.
Grønnsaksdyrking i drivhus
Om prosjektet
Nepal er et av verdens mest klimasårbare land. Store temperatursvingninger i plantesesongen skader ofte grønnsaksproduksjonen til bøndene, men enkle løsninger kan gjøre stor forskjell. Ved å plante i drivhus blir grønnsakene beskyttet mot frost, plantesykdommer og ville dyr. Et rimelig og effektivt tiltak! Drivhusene gjør det også mulig å plante utenom sesongen, noe som sikrer bøndene og familiene deres økt matsikkerhet, bedre ernæring og inntekt gjennom året.
Siste nytt fra felt
I fjerde kvartal har 50 bønder fra distriktene Dang og Dolakha som tidligere har fått opplæring i å produsere mat i drivhus, nå fått tilgang til de faktiske drivhusene. Bøndene fikk også dra på besøk til andre bønder som har lyktes med drivhusdyrkning for å kunne utveksle kunnskap. Kostnadene tilknyttet etableringen av drivhusene ble delt mellom prosjektet og husholdningene som bidro med arbeidskraft og bambus.
Husholdningenes tilgang til grønnsaker og kunnskap rundt drivhusdyrkning har økt som følge av prosjektet.
Damini Tham, deltager i prosjektetI år har jeg plantet blomkål, kål, grønn chili og salat i drivhuset. Vinteren i Kalinchowk er veldig tørr og det er vanskelig å dyrke. Tidligere år har vi ikke hatt nok grønnsaker til å dekke forbruket i husholdningen. I år har vi mer enn nok. Jeg har gitt bort gaver til naboer og slektninger. Jeg solgte også 20 kilo salat. Drivhusene beskytter grønnsakene mot frost og beholder varmen. Jeg planlegger å plante tomater slik at de kan høstes snart og jeg kan få en god markedspris
Budsjett: Grønnsaksdyrking i drivhus
Status: Ferdig implementert
Kostnadsposter | Kostnad |
---|---|
Tunnel | kr 22 618 |
Jordbruksverktøy | kr 5654 |
SUM | kr 28 272 |
Rullerende dyrefond
Om prosjektet
På landsbygda i Nepal lever mange familier av det de selv dyrker. Med tilgang rullerende dyrefond i tillegg til det tradisjonelle landbruket har familiene flere bein å stå på dersom avlingen slår feil. Å kjøpe en gris er en relativt liten investering med store ringvirkninger. De vokser fort, får tidlig sitt første kull, er verdifull mat og har verdi på markedet.
80 kvinner i områdene Rajpur og Gadhawaskal mottar en gris hver. Gjennom det rullerende dyrefondet får kvinnene etter tur mulighet til å investere penger i dyret. Når grisene får sitt første kull må kvinnene som har mottatt dyr gi bort ett av dyrene, slik at noen andre får muligheten til å starte dyrehold de også. Det gir fellesskap og økte inntekter.
Siste nytt fra felt
I fjerde kvartal har 63 bønder i Rajpur og Gadhawaskal fått tilgang til flere griser, men også tilgang til geiter for første gang. 50 griser og 30 geiter har blitt fordelt til bøndene, med mål om at bøndene skal få en større flokk og derav økte inntekter. Før bøndene fikk tildelt husdyrene fikk de også opplæring i geit- og grisehold som blant annet inkluderte husly for dyrene, renslighet, fôr, stell og sykdommer.
«Jeg har alltid hatt en eller to griser på gården, men jeg har lite erfaring med geiter. Når vi fikk mulighet til å drive grisehold spurte vi også etter mulighet til å drive geitehold. Nå har jeg fått opplæring og geiter. Vi har nok gress der vi bor, og markedsprisen for geiter er bedre enn for griser. Jeg håper derfor på god inntekt.» Anita KC, 27 år, deltager i prosjektet..
Budsjett: Rullerende dyrefond
Status: Under implementering
Kostnadsposter | Kostnad |
---|---|
Innkjøp av griser | kr 36 188 |
SUM | kr 36 188 |
Vannpumpe drevet av solenergi
Om prosjektet
I landsbyen Sikre lever 15 familier av det de selv produserer. På grunn av manglende irrigasjon kan de kun dyrke i vekstsesongen, og med et stadig mer usikkert værmønster blir også disse avlingene mer sårbare. Ved å koble en solcelledrevet pumpe på den nærmeste elva, Ghos Khola, og bygge irrigasjonskanaler ut på åkrene, kan bøndene dyrke også utenom sesongen. På den måten kan de høste mat som de både kan spise og selge større deler av året.
Prosjektet utføres i tett samarbeid med familiene, lokale myndigheter og Utviklingsfondets partnerorganisasjoner. Familiene samler inn materialer lokalt, mens partnere bistår med det som er vanskelig for familiene å skaffe. Når solcellene er installert vil lokale komiteer stå for vedlikehold og drift. Et slik samarbeid bidrar til lokalt eierskap til prosjektet og bærekraftige løsninger.
Siste nytt fra felt
I desember 2022 ble prosjektet ferdigstilt og implementert. Bøndene i Sikre har nå bedre tilgang til et irrigasjonssystem som kan vanne jordet også når det er tørt – det gir bøndene håp for bedre avlinger i 2023! Prosjektet har dermed bidratt til å løse en av hovedutfordringene i landsbyen: at bøndene har vært totalt avhengige av regnvann for irrigasjon. Det har gjort det svært vanskelig å dyrke på vinteren hvor regnet for det meste uteblir i denne regionen.
«Vi mangler en vannkilde i nærheten til drikkevann og irrigasjon. Fordi jordene våre er ekstremt tørre, er utbyttet også veldig lavt. Med et irrigasjonssystem tilgengelig kan vi dyrke og selge grønnsaker. Vi har håp om at utbyttet fra avlingene vil øke i framtidige sesonger. Vi vil også ha rikelig med vannforsyning til husdyrene.» Prem Bahadur Rakhal, bonde i Sikre og deltager i prosjektet.
Budsjett: Vannpumpe drevet av solenergi
Status: Ferdig implementert
Kostnadsposter | Kostnad |
---|---|
Konstruksjon av solceller og vannpumpe | kr 94 321 |
Arbeid | kr 36 903 |
Installasjon | kr 7 198 |
Transport | kr 3 281 |
Sum | kr 141 704 |
Vi jobber for å være transparente
Vi ønsker å være transparente med deg som støttespiller om hvordan vi forvalter dine investeringer, derfor inkluderer vi oversikter over hva prosjektene du er med å investere i koster i kvartalsrapportene. Under kan du se en generell oversikt over hvordan vi forvalter våre midler og dine investeringer. Utviklingsfondet er også godkjent av Innsamlingskontrollen. Vi håper det kan gi deg en ekstra trygghet for at innsamlingsvirksomhet drives forsvarlig og at pengene går til det formålet som er oppgitt.
Slik forvaltes dine investeringer
Vi trenger din signatur
Signer og krev at Norge dobler støtten til småbønder i utviklingsland
Alle vet at det haster å løse verdens klimautfordringer. Samtidig dør et barn av sult hvert femte sekund. En dobling av støtten til bønder i utviklingsland kan bidra til å løse begge deler.
Norges nye utviklingsminister har uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én. Hun er enig i at økt støtte til småbønder og matsikkerhet må prioriteres. Nå er det vårt ansvar å gi henne støtten hun trenger for å få dette gjennom. Signer aksjonen og krev at Norge dobler støtten til småbønder i utviklingsland. Det haster.
Bli utviklingsinvestor i Nepal
Tenk deg et fond der verdiene kan øke med mange hundre prosent på bare ett år, og den eneste avkastningen investorene får igjen er en god følelse.