Nyheter

Her kan du lese artikler og finne innhold om bærekraftig utvikling. Bli kjent med arbeidet Utviklingsfondet gjør i ulike land og lær mer om hvordan vi kan oppnå bærekraftsmålene gjennom økt satsing på våre fagområder.

Shabir: – Jeg aner ikke hva som kan skje med klimaet framover

Shabir Ali Kabadia (72), med slående blå øyne og en stille autoritet, står midt i kampen mot de økende klimautfordringene som rammer gården og familien hans i Nepal.

Nama: – Jeg vil at barna mine skal få et bedre liv enn meg selv

Chet: – Bøndenes stemmer er sterkere gjennom gruppen

Patricia: — Avlingene våre minsket årlig på grunn av klimaendringer.

Cecilia: — Jeg har viet livet mitt til å støtte mitt lokalsamfunn.

Cecilia og hennes familie bor i en liten fjellbygd i området los Cuchumatanes. Her driver hun og familien med høns og sauer, og en kjøkkenhage med grønnsaker. Cecilia er en lederfigur i lokalsamfunnet sitt, og jobber for at kvinner skal organisere seg og kjenne til sine rettigheter – en viktig nøkkel i kampen mot klimaendringene.

Guadalupe: — Vi må være kloke og tilpasse oss. Vi må se an såtida med hensyn til været, og finne frem til kaffesorter som tåler det nye klimaet.

Pedro: — Når det ikke regner her, blir det ingen avling.

Pedro og hans familie driver en gård i den lille bygda La Laguna Dos, i regionen Huhuetenango i sørvestre Guatemala. Her dyrker de løk, mais, squash og gresskar. Løken er den viktigste inntekten både for Pedro og de fleste andre familiene i området, men en stadig mer uforutsigbar tilgang til vann gjør fremtiden usikker.

- I bygda vår lever de fleste av å dyrke løk. I innhøstingstida kommer oppkjøpere med lastebiler for å hente løken og distribuere den utover i Vest-Guatemala, forklarer Ortíz.

Miguel: — Dette kommer vi å trenge hjelp til.

María: — Vi måtte bruke opp alt da hele familien ble syke av Covid-19.

María: — Den dagen regna det kraftig og vannet strømmet overalt.

Anita: — Med et kraftig regnvær vaskes jorda bort.

Det er ikke bare nordmenn som er avhengige av kaffe for å våkne om morgenen. Også kaffebonde Anita Marcos Torre drikker kaffe hver morgen. Og om ettermiddagen. Her begynner barna å drikke kaffe tidlig, så det har hun gjort siden hun var liten!

María: — Det er bra å dyrke andre vekster, slik som frukttrær. Dersom det går dårlig med kaffen har vi noe annet vi kan få inntekter fra.

Marte: — Klimaendringene kommer til å føre med seg mer sult i verden.

Marte Olsen er biolog og grønnsaksbonde i Nordre Land kommune i Oppland. Siden 2019 har hun drevet en markedshage med grønnsaker for direktesalg, og hun er lidenskapelig opptatt av lokal mat på lokale ressurser.

– Klimaendringene kommer til å føre med seg mer sult i verden. Da mener jeg det er helt essensielt og moralsk nødvendig at vi her i Norge produserer mer av vår egen mat, på våre egne ressurser, sier hun.

Bonde i åker

Henrik: — Jeg bearbeider jorda så lite som mulig.

Bonde sammen med kuene sine

Petter Harald: — I Norge er vi heldig stilt. Det er noen andre som må betale prisen for vårt overforbruk.