Nyheter

Her kan du lese artikler og finne innhold om bærekraftig utvikling. Bli kjent med arbeidet Utviklingsfondet gjør i ulike land og lær mer om hvordan vi kan oppnå bærekraftsmålene gjennom økt satsing på våre fagområder.

Patricia: — Avlingene våre minsket årlig på grunn av klimaendringer.

Patricia og mannen Chancy dyrker kål, soyabønner, nøtter og mais. I et stadig varmere og tørrere klima kan livet være utfordrende som småbonde. I årevis minsket avlingene i størrelse og mengde. På gården har de nå kunnet investere i bærekraftig matproduksjon. Selv i et klimarammet Malawi ser Patricia lyst på familiens framtid.

Cecilia: — Jeg har viet livet mitt til å støtte mitt lokalsamfunn.

Guadalupe: — Vi må være kloke og tilpasse oss. Vi må se an såtida med hensyn til været, og finne frem til kaffesorter som tåler det nye klimaet.

Pedro: — Når det ikke regner her, blir det ingen avling.

Miguel: — Dette kommer vi å trenge hjelp til.

Miguel er 42 år og bor i landsbyen Pupalá i kommunen San Rafael La Independencia. Sammen med kona María Andrés Francisco har de tre barn på henholdsvis 9, 6 og 5 år. Han har merket økte temperaturer og mangel på regn de siste 15 årene.

María: — Vi måtte bruke opp alt da hele familien ble syke av Covid-19.

María: — Den dagen regna det kraftig og vannet strømmet overalt.

María José Pedro er mayakvinne, 51 år og bor i kommunen San Miguel Acatán i regionen Huehuetenango. Hun eier en dagligvarebutikk, og selger egendyrkede grønnsaker der og på markedet. Hun har ni barn sammen med ektefellen Francisco.

Anita: — Med et kraftig regnvær vaskes jorda bort.

María: — Det er bra å dyrke andre vekster, slik som frukttrær. Dersom det går dårlig med kaffen har vi noe annet vi kan få inntekter fra.

Marte: — Klimaendringene kommer til å føre med seg mer sult i verden.

Kvinne i naturomgivelser

Nancy: — Jeg blir redd hver gang det kommer regn.

Nancy Charlotte Porsanger Anti tok over reindriften etter faren sin da hun var 19. Nå er hun litt over 40, og har tre egne barn. Hun og ektefellen lever av reindrift i Čorgaš-distriktet, og flytter reinen mellom vinterbeite i Tana-dalen og sommerbeite på Nordkinn-halvøya.

Bonde sammen med kuene sine

Petter Harald: — I Norge er vi heldig stilt. Det er noen andre som må betale prisen for vårt overforbruk.

Bonde i åker

Henrik: — Jeg bearbeider jorda så lite som mulig.

Henrik Kjeldsen driver med kornproduksjon i Ulefoss i Vestfold og Telemark. Han dyrker også oljevekster, erter og åkerbønner. Henrik ønsker å spille på lag med naturen, og la for flere år siden om driften sin for å ta bedre vare på jorda. Han pløyer ikke lenger, men sår direkte i fjorårets stubb. I tillegg har han grønt plantedekke i åkeren så stor del av året som mulig.

Mann står forran høyball

Einar: — Vi var helt uforberedt.

Tor Jacob: — Vi dyrker mange ulike planter, slik at det er større sjans at noen trives uansett vær.