Flom og tørke ødelegger avlingene 

For å overleve er familien Mphepo avhengige av et forutsigbart klima, men klimaendringene har gjort det tøft å være bonde på gården. Flom og mangel på regn ødelegger avlingene og familien har kjent på frykten for å ikke klare å dyrke nok mat. Det er viktig at familien har nok mat til overs, slik at overskuddet kan selges på det lokale markedet. Inntektene går til grunnleggende behov som for eksempel helsehjelp og skolebøker. 

Klimatilpasning endret livssituasjonen 

Cliveness drømmer om å bli sykepleier, men håpet var lite da avlingene sviktet og sulten banket på døren. Alt forandret seg da bestefaren Laston fikk tilbud om opplæring i klimatilpasset landbruk. Opplæringen gikk ut på å lære seg gode metoder for å dyrke mat i et endret klima. Med de nye teknikkene, klarte familien å dyrke mer enn før og nå produserer de blant annet søtpoteter, appelsiner, honning og avokado. Barna får variert og næringsrik mat og familien får nok inntekter på det lokale markedet, slik at Cliveness og søsknene kan gå på skole.  

 Cliveness  på 9 år forteller:

«Jeg vil bli sykepleier slik at jeg kan redde liv».   

Familien produserer honning og viser den stolt frem. Foto: Tine Poppe

Bærekraftig utvikling med store ringvirkninger 

Det er ikke bare familien Mphepo som har fått et bedre liv. Kunnskapen Laston har fått om klimatilpasset jordbruk, har han delt med 31 andre bønder i landsbyen, som nå er bedre rustet i møte med klimaendringene.  

Laston forteller: 

«Det beste med å være modellbonde er at jeg kan hjelpe andre i lokalsamfunnet til et bedre liv».  

Nå vil vi nå ut til flere familier i Malawi og spre den kunnskapen som trengs for å dyrke mat i et endret klima. Som utviklingsinvestor investerer du i prosjekter som gir familier muligheten til å skaffe seg kunnskap om klimatilpasning, slik at de kan sikre nok mat til familien og styrke lokalsamfunnet.  

Les mer her: Bli utviklingsinvestor eller fyll ut skjema for å gjøre en endring i verden allerede i dag!