Nama: – Jeg vil at barna mine skal få et bedre liv enn meg selv

Utviklingsfondet

Nama Gaha (33) er en sterk kvinne fra landsbyen Bagasoti, Nepal. Hun gjør alt i sin makt for å tilpasse gårdsdriften for å møte de stadig mer uforutsigbare værforholdene – fordi hun drømmer om en bedre framtid for barna sine.

– Det er ingen sikkerhet i gårdsresultatene

I familien Gaha er det fire medlemmer: Nama, hennes ektemann, og deres to barn – sønnen Abhishek på 12 år og datteren Swostika på 7 år. Begge barna gjør det godt på skolen.

Men livet til Nama og hennes familie er langt fra enkelt. Nama og mannen hennes jobber hovedsakelig på gården, men ektemannen er ofte borte i flere måneder av gangen, for å søke sesongarbeid og andre jobbmuligheter. Han er vanligvis borte 7-8 måneder av året.

Nama har en liten jordlapp på bare 300 kvadratmeter, men hun gjør det beste ut av det. Hun dyrker tomater, gresskar, bønner, kål, poteter og løk. I tillegg driver hun med geiteoppdrett og har 10-12 kyllinger.

Utviklingsfondet

Klimaet endrer seg

Nama har merket de tydelige endringene i klimaet.

– Tidligere kom regnet til faste tider. Det var ikke uberegnelig slik som nå. I disse dager er det ikke regelmessig regn, og det er ingen sikkerhet i gårdsresultatene. Det er klart at produksjonen da går ned. Det er også større sjanse for forekomst av sykdom og insekter. Og på grunn av sent regn blomstrer plantene og avlingene, men det er fare for frukt uten frø, forteller hun.

Utviklingsfondet

Klimaendringene gjør livet som småbonde i Nepal ekstremt utfordrende. De opplever lengre og lengre tørkeperioder, og når det først regner, er det i enorme mengder som skaper flom.

Klimatilpasning og opplæring

For å håndtere disse utfordringene har Nama implementert ulike tiltak i gårdsdriften, gjennom Utviklingsfondets partnerorganisasjon i Nepal. Hun har mye nytte av et irrigasjonsprosjekt som har hjulpet henne med å opprettholde produksjonen av grønnsaker, selv i tørketid. Dette har vært spesielt verdifullt i lys av de endrede nedbørsmønstrene. Hun og familien har fått støtte til forbedrede skur til geitene og kyllingene.

Utviklingsfondet

Tilpasning reduserer sårbarheten

Nama har også deltatt i ulike opplæringsprogrammer. Hun har lært nye metoder for grønnsaksdyrking, planteproduksjon og tunnelproduksjon. Dette har forbedret kvaliteten på avlingene hennes og hjulpet henne med å øke produksjonen.

– Inne i tunnelen vokser grønnsaker raskere, og jeg kan høste produkter tidligere, sier Nama.

Denne tilpasningen har gitt henne muligheten til å høste grønnsaker selv i lavsesongen og gir henne et en konstant forsyning av matplanter. Det reduserer sårbarheten for klimaendringer og sikrer at hun kan opprettholde en jevn inntekt.

Utviklingsfondet

– Jeg føler meg sterkere

Kanskje det mest inspirerende med Nama er hennes opplevelse av være medlem i den lokale gruppen i landsbyen, Sayapatri.

– Jeg føler meg sterkere. Tidligere var vi i landsbyen sjenerte, og vi kunne ikke snakke foran andre. Vi pleide å frykte folk som kom utenfra. Vi brukte ikke å uttrykke våre meninger eller våre behov, selv ikke med de lokale partnerorganisasjonene. I dag snakker vi godt foran andre, sier hun stolt.

Utviklingsfondet

Drømmen om en bedre framtid

Til tross for dette, er livet som bonde i møte med klimaendringene så tøft at Nama og ektemannen stadig må søke alternative inntektskilder for å klare familiens utgifter. Nama drømmer om en bedre framtid for barna sine.

– Jeg skulle ønske jeg kunne tjene litt penger for å sende barna mine på gode skoler. Jeg skulle ønske jeg kunne gi barna mine god utdanning. Jeg vil at barna mine skal få et bedre liv enn meg selv, sier hun.

Utviklingsfondet

Nama Gaha er en ekte hverdagshelt, og hennes historie er en påminnelse om hvor viktig det er å støtte småbønder som henne i Nepal. Med støtte fra Utviklingsfondet og lokale partnere i Nepal har hun gjort tiltak som har gjort en forskjell, men det er mer som kan gjøres. Nama og familier som hennes trenger vår hjelp for å overvinne utfordringene de møter. Signer Utviklingsfondets underskriftskampanje i dag og bli en del av løsningen for småbøndene i Nepal. Sammen kan vi hjelpe dem med å bygge en bedre framtid for seg selv og kommende generasjoner.

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder

Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!

Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.