Syklonen Freddy

Syklonen Freddy: Våre bønder mistet alt over natten

Publisert . | Oppdatert

Den kraftige syklonen Freddy har etterlatt seg omfattende skader som vil få store konsekvenser for folks liv og matsikkerhet fremover. Rundt 560.000 mennesker har blitt fordrevet fra sine hjem og flere hundre har mistet livet. Det er behov for umiddelbar hjelp, melder leder for Utviklingsfondets landprogram i Malawi.

Tapet er enormt

Betydelige deler av landbruket i Machinga-distriktet, hvor Utviklingsfondet arbeider, er ødelagt. Utviklingsfondets leder for landprogram, Victor Katchika-Jere, dro til området straks, da han hørte at våre bønder er rammet. Han forteller at tapet er enormt.

AP/Thoko-Chikondi

— Da vi hørte om syklonen Freddy som ødela hus, gårder og husdyr, skyndte vi oss til prosjektstedene i Machinga-distriktet i Sør-Malawi, for å se selve omfanget av skadene. Det vi har sett er urovekkende. Tapene blant småbøndene er enorme, og lidelsene blant innbyggerne er uutholdelige. Vi har sett bønder som var på god vei til å lykkes med det harde arbeidet sitt de siste to årene, som nå ble gjort fattige over natten. Det vil ta år før bøndene er tilbake på samme nivå som før syklonen. Det er behov for umiddelbar hjelp.

Victor Katchika-Jere, leder for landprogram.

Victor fra Utviklingsfondet rapporterer direkte fra Malawi.

Bøndene forteller om tragedien

En av de rammede som Victor møtte i området er bonden Petro Amin. Åkeren hans ble vasket bort av syklonen og han mistet alt.

— Åkeren min hadde en veldig god og sunn avling. Jeg håpet å høste mer i år enn i fjor. Men 14. mars våknet familien min og jeg til at åkeren vår, hvor vi hadde mais, erter og sorghum, hadde blitt vasket bort av syklonen. I tillegg mistet vi også de fem geitene vi hadde. All vår innsats de siste tolv månedene har vært forgjeves.

Petro Amin mistet åkeren sin da syklonen Freddy traff Malawi

Petro Amin viser frem åkeren hvor avlingene er helt ødelagte.

« ... morgenen etter så jeg at våre to hektar ris var under vann og at oksene våre manglet.»

Mary Magwaya

En håpløs situasjon

Bonden Mary Magwaya, som også mistet alt over natten, er dypt preget og forteller at situasjonen de nå er rammet av, har gjort henne og familien hjelpeløse.

— 14. mars startet som alle andre dager i året, men etter hvert som dagen gikk, la vi merke til at regnet som begynte om morgenen fortsatte fram til sent på kvelden. Ved 21-tiden hørte jeg en merkelig lyd fra et av soverommene, og vannet fosset inn i huset. Det var da jeg skjønte at vi var i trøbbel; Vi hadde mistet en av veggene i huset vårt. Heldigvis gikk ingen liv tapt, og ingen ble skadet. Men morgenen etter så jeg at våre to hektar ris var under vann og at oksene våre manglet. De ble vasket bort med flommen. For øyeblikket er familien min og jeg hjelpeløse, forteller Mary.

Mary Magwaya mistet både husvegg, dyr og avlinger da syklonen Freddy traff Malawi.

Mary forteller om en helt håpløs situasjon og står her ved huset sitt som mangler en vegg.

Nå trenger bøndene støtte til å bygge opp igjen

I Nanyumbu har nesten 40 prosent av småbøndene blitt rammet. De har mistet avlingene sine, husdyrene, pengene, foretakene sine og er uten hjem. Bøndene trenger nå hjelp til gjenoppbygging. Det er behov for nye såfrø, husdyr og verktøy for at de raskt kan komme i gang med matproduksjonen.

Utviklingsfondet følger saken nøye og kommer med oppdateringer om den pågående situasjonen. Arbeidet med å forebygge matkriser og hindre store skader etter slike katastrofer er viktigere enn noen gang. Klimaendringenes konsekvenser vil ramme flere i tiden som kommer. Denne syklonen er den lengstvarende noensinne og registrert som kategori 5 i styrke. Det vil ta mange år å gjenopprette alt det tapte.

Kilde

Vil du støtte vår kamp for matsikkerhet og et bærekraftig landbruk i klimasårbare land som Malawi? Støtt Utviklingsfondet ved å bli utviklingsinvestor.

Esinta Kafera (32) vanner åkeren sin der hun dyrker mais og bønner.

Støtt bøndene i Malawi, slik at de kan sikre seg tilgang til mat.

Julie Lunde Lillesaeter Differ Media

Investere i våre fond?

Vi har fem fond i fem forskjellige land. Støtt kampen for matsikkerhet og et bærekraftig landbruk i klimasårbare land. Bli utviklingsinvestor i dag!

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Malawi!

l våre prosjekter i Malawi går innbyggerne sammen for å finne løsninger på miljø og klimaproblemer de har i sin landsby. De lager en prioriteringsliste med tiltak og redskap som trengs for å tilpasse seg klimaendringene og øke matsikkerheten. For å gjennomføre de nødvendige tiltakene trengs det midler. Ved å investere i våre prosjekter, bidrar du til bærekraftig utvikling i et av verdens mest klimasårbare land.

Bli utviklingsinvestor

Total investering
3 000 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Nepal!

l våre prosjekter i Nepal går innbyggerne sammen for å finne løsninger på miljø og klimaproblemer de har i sin landsby. De lager en prioriteringsliste med tiltak og redskap som trengs for å tilpasse seg klimaendringene og øke matsikkerheten. For å gjennomføre de nødvendige tiltakene trengs det midler. Ved å investere i våre prosjekter, bidrar du til bærekraftig utvikling i et av verdens mest klimasårbare land.

Bli utviklingsinvestor

Total investering
3 000 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Etiopia!

Likestilling_klimatilpasning_kvinner_Etiopia

I Etiopia opplever mange kvinner manglende rettigheter og undertrykkelse i hjemmet. I dette fondet investerer du i yrkesopplæring, ungdomsklubber som holder jentene på skolen og i vanningssystemer. Kvinnene får flere bein å stå på og gir dem en sterkere stemme både på markedet og i hjemmet.

Bli utviklingsinvestor

Total investering
3 000 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Guatemala!

Endringer i klima skaper store utfordringer for bønder i Guatemala. Klimatilpasning gjør det imidlertid mulig å fortsette å produsere kvalitetskaffe og nok mat. Ved å investere i klimatilpasning er du med på å ivareta, ikke bare kaffens framtid, men også bøndene som produserer kaffen. Et viktig grep er å ta vare på og forbedre de frøene som klarer seg i hardere vær eller økte temperaturer. Derfor investerer fondet også i en frøbank og en grønn mikrolånsordning, som hjelper bøndene i gang — når det trengs som mest.

Bli utviklingsinvestor

Total investering
3 000 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Somalia!

Klimaendringer gjør det stadig vanskeligere å være bonde i Somalia. I dette fondet investerer du i de gode løsningene for å skape et jordbruk som tåler endringene. Enkle grep kan utgjøre en stor forskjell. Ved å plante med riktig avstand mellom plantene, velge riktige sorter og gi dem plass til å vokse med andre sorter som de trives sammen med, er man mindre utsatt for uventet tørke. Din investering bidrar til at bøndene får kunnskap om hvordan de kan tilpasse seg klimaendringene og at de får bedre markedstilgang som øker inntekten til bøndenes familie.

Bli utviklingsinvestor

Total investering
3 000 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.