Med et mangfold av ulike vekster er det større sjanse for å sikre seg en avlig selv om værforholdene skulle bli vanskelige. Da Utviklingsfondet møtte Magdalena hadde det gått flere uker uten ordentlig regn og mange, særlig i lavlandet opplevde at hele maisavlingen har blitt ødelagt.
Med et mangfold av ulike vekster er det større sjanse for å sikre seg en avlig selv om værforholdene skulle bli vanskelige. Da Utviklingsfondet møtte Magdalena hadde det gått flere uker uten ordentlig regn og mange, særlig i lavlandet opplevde at hele maisavlingen har blitt ødelagt.

På toppen av en fjellside i distriktet Vallecillos i Honduras har Santos plantet mais lenge, men også kaffeplanter, gresskar, bønner og mye mer. Han og flere andre bønder i området har i det siste lært flere nytttige teknikker, blant for å få økte avlinger på en miljøvennlig måte.

– Kona mi er også med i gruppen, men hun kunne ikke komme i dag fordi hun har skadet foten, vi går tross alt fire timer hver vei for å komme oss til åkeren. Han har også en åkerlapp nær huset, men der dyrker han for det meste mais.

– Jeg er så fornøyd med resultatet på denne åkerlappen at neste år skal jeg bytte ut all maisen her med andre planter, sier han, før han legger til.

– Det er hardt arbeid, men det er viktig å jobbe hardt for å få til noe - for vi gjør det for barna våre.

Litt bortenfor i en åker ganske ulik Santos åker setter Magdalena Flores sin første avokadoplante på jordområdet hun eier. Foreløpig er området tørt, med rester av gamle maisplanter, men hun har planene klare. Det skal bugne av forskjellige frukter og grønnsaker, kanskje mest mais, men mye annet også.

Magdalena er eneforsørger for en nå ung mann. Han hjelper henne i åkeren og i dag begynner de plantingen med fem avokadoplanter de har fått tilskudd til gjennom klimaprosjektet til FIPAH.

Målet er at småskala-bønder som Magdalena og Santos kan dyrke ulike typer planter i åkeren for å ruste dem bedre til lange tørketider eller kraftige regnskyller. Med et mangfold av ulike vekster er det større sjanse for å sikre seg en avlig selv om værforholdene skulle bli vanskelige. Da Utviklingsfondet møtte Magdalena hadde det gått flere uker uten ordentlig regn og mange, særlig i lavlandet opplevde at hele maisavlingen har blitt ødelagt.

Hun meldte seg inn i gruppa som FIPAH jobber med for noen år siden. Her har hun lært om dyrking av planter som passer bedre til det lokale klimaet og jordsmonnet. I tillegg er hun kasserer for gruppa og har lært seg de oppgavene som kreves. Selv om hun ikke har kommet så langt på sitt eget jordstykke, har hun vært med å dyrke ulike vekster på åkrene til sine med-gruppemedlemmer. Hun har selv sett at det fungerer bra og er derfor godt motivert.

– Det er viktig for meg at jeg klarer å ta vare på meg selv og sønnen min. Han lærer seg teknikkene jeg lærer og jeg håper at jordbruket vil være en sikkerhet for oss i fremtiden. Jeg tror at resultatet blir bra, men det tar nok litt tid før det blir like fint som i min nabos åker, sier Magdalena.