22. august 2019 var det duket til fest på Fjellheim samfunnshus i Spydeberg, med rød løper og spenning i luften. I samarbeid med Spydeberg Bondelag inviterte Utviklingsfondet til premiere for den nye dokumentarfilmen 'Uår'. I filmen, som er laget av Differ Media, møter vi Spydeberg-bonden Einar Kiserud på en øyeåpnende reise til Malawi i Øst-Afrika. 

Noen ord fra leder i Utviklingsfondet, Jan Thomas Odegard, før vi slipper de spente seerne løs.

Festkveld med alvorlig bakteppe

Bakgrunnen for arrangementet var imidlertid alvorlig.

- Det blir stadig tydeligere hvor ødeleggende klimaendringene er for verdens matproduksjon, sier Utviklingsfondets leder Jan Thomas Odegard. Antall som sulter i verden har økt tre år på rad, og klimaendringene pekes ut som en av de viktigste årsakene.

‘Uår’ tar utgangspunkt i tørkesommeren 2018 og er en uavhengig dokumentarfilm av Differ Media, som lenge har jobbet med temaer som klima, matproduksjon og bærekraftig utvikling. Filmen er produsert av Julie Lunde Lillesæter & Julia Dahr, og har mottatt støtte fra Norad, Fritt Ord, Utviklingsfondet og Økologisk Norge.

- Noe av det viktigste vi vil vise med filmen er hvordan klimaendringene rammer her og nå, sier Julia Dahr om filmen. Dahr deltok i en panelsamtale etter filmvisningen, sammen med Kiserud og Odegard. Samtalen ble ledet av konferansier Andrew Kroglund. 

Bondemøter på tvers av landegrenser

I filmen møter Einar det malawiske småbrukerparet Esther og Collings, som har levd med klimaendringenes konsekvenser i mer enn ti år. De jobber på spreng for å tilpasse gården sin slik at de kan produsere nok mat til seg og familien, til tross for et stadig mer uforutsigbart klima.

NRK Østfold var på plass og sendte direkte. Her kan du se innslaget på Østlandssendingen.


- Jeg stilte opp i filmen for å vise hvor viktig, men også hvor vanskelig bondelivet kan være på grunn av klima, uttalte Einar til lokalavisen Smaalenenes Avis, som også var tilstede for å dekke kvelden. Klimakrisen er aller tøffest for bønder i de fattigste utviklingslandene. Der slår den hardest til, legger han til.

Stor suksess

Med over 200 oppmøtte måtte stadig flere ekstra stoler hentes frem for å gjøre plass til alle. Publikum var begeistret og omtalte filmen både som "øyeåpnende" og "en vekker". Mange ble igjen etter arrangementet for å prate både med filmskaperne og medvirkende i filmen.

- Filmen viser tydelig de utfordringene vi står overfor, men også hvordan vi kan investere i de gode løsningene som gjør at mennesker står bedre rustet i møte med klimaendringer og ekstremvær. Den er dessuten både en personlig og rørende historie, som forteller hva møter mellom mennesker på tvers av landegrenser kan føre til, avslutter Odegard.

Se hele bildeserien her. 
 

Les om filmen i Nationen (for abonnenter). 

 

Vil du arrangere en visning av filmen?

I forbindelse med kampanjen «Klimasmarte bondemøter» har Utviklingsfondet inngått et distribusjonssamarbeid med filmskaperne i Differ Media, som gjør at enkeltpersoner og organisasjoner har mulighet å sette opp egne visninger av filmen. Med kampanjen vil Utviklingsfondet sette fokus på behovet for klimaberedskap både for norsk matproduksjon og for verdens småbønder. Filmvisningene gjennomføres i samarbeid med Norges Bondelag, Norges Bygdekvinnelag og Norges Bygdeungdomslag samt en rekke andre organisasjoner.

Les mer om hvordan du kan arrangere en filmvisning på www.utviklingsfondet.no/uår.

Dokumentaren ble vist på NRK2 i september, og kan ses på NRK nett-TV.

Vil du gjøre mer? Signer oppropet om klimarettferdighet for verdens bønder.