MITT LIV – MINE VALG

Fra de er født møter jenter i Etiopia og Malawi hindringer som begrenser deres mulighet til å få utdanning og til å ta egne valg. Både der og mange andre steder i verden må de kjempe ekstra hardt for sine rettigheter – fordi de er født som jenter. Det at jenter ikke får være med å påvirke og forme sine egne liv og samfunnet de lever i er dypt urettfer­dig. Det er også en av de største hindringene for utvikling.

OD-prosjektet skal sikre at:

- Jenter fullfører grunnskolen
- Jenter tar yrkesutdanning
- Jenter har jobb og egen inntekt
- Jenters rettigheter respekteres
- Ungdom setter dagsorden og er med på beslutninger som angår deres framtid
- Ungdom engasjerer seg og tar vare på miljøet

Les hele søknaden her

Daglig leder i Utviklingsfondet, Kari Helene Partapuoli, og leder for OD 2014, Martin Gukild, poserer bare minutter etter valget er overstått.
Daglig leder i Utviklingsfondet, Kari Helene Partapuoli, og leder for OD 2014, Martin Gukild, poserer bare minutter etter valget er overstått.

Tenk deg at du ikke får bestemme over ditt eget liv – bare fordi du er jente. Dette var utfordringen Utviklingsfondet sendte til norske skoleelever som skulle velge OD-prosjekt for 2014. Elevene svarte med å gi årets versjon av Norges største solidaritetsaksjon til støtte for ungdoms kamp for frihet og rettferdighet i Malawi og Etiopia. 

– I Etiopia og Malawi står jenters liv i stor kontrast til jenters hverdag her i Norge. De færreste jenter fullfører grunnskolen, og som resultat kan mindre enn en av fem etiopiske kvinner lese og skrive. Mangel på utdanning fører til at jenter ikke får deltatt i samfunnet på lik linje med gutter, og det er dessuten vanskelig å komme seg ut av fattigdom uten utdanning, sier Kari Helene Partapuoli, leder i Utviklingsfondet.

Elever ved 350 skoler har valgt frem prosjektet.

– Prosjektet gir Utviklingsfondet muligheten til å skape oppmerksomhet om jenters mangler på rettigheter i Etiopia og Malawi, som i seg selv kanskje er verdt mer enn de 30 millionene som vi forventer innjobbet. Gjennom 50 år har OD hatt utdanning som et virkemiddel for å skape en mer rettferdig verden. Dermed går prosjektet inn i en stolt og lang tradisjon, sier Martin Gukild, leder for Operasjon Dagsverk

Utviklingsfondet har hatt Operasjon Dagsverk to ganger tidligere, på Sri Lanka og i Mellom-Amerika. Vi gleder oss til enda mer samarbeid med OD og ungdom i Malawi og Etiopia!