Bøndene følger ivrig med når filmen spilles
Bøndene følger ivrig med når filmen spilles
Stolte kvinnelige superbønder!
Stolte kvinnelige superbønder!

Lørdag formiddag var det filmvisning hos Socorro, en av mange kvinnelige superbøndene i området. Sammen med 12 kvinner og 11 menn har Socorro dannet et kooperativ, hvor alle medlemmene dyrker jorda basert på agroøkologiske kooperativer. De samler seg rundt pc’en, sitter stille i 2 minutter, og så bryter de løs.

-Det er jo dette vi gjør, kommer det engasjert fra en av deltakerne. 

- Agroøkologi hjelper oss til å ta bedre vare på jorda, istemmer en annen.

- Før var alt tørt, nikker en tredje.

De forteller hvordan de selv har økt sin egen bevissthet om hvor viktig det er å ta vare på miljøet, og hvordan de jobber for å overbevise andre bønder om det samme. Kvinnene smiler litt når jeg forteller om kritikken som har kommet fordi superbonden er en mann. - Ja, det er sant, men det viktigste for oss er at vi vet at det er vi selv som dyrker jorda og at vi ikke er avhengig av en mann, sier de.  

Kvinnene stiller villig til opp til posering og drar fram machetene og strammer musklene. De aller fleste er enslige mødre. Dette er virkelig morgendagens helter – superbønder i ordets rette forstand! 

Har du ikke fått sett filmen enda? Sett av to minutter og se den her: 

 

Får bildene av seg selv

Vi har fått strålende tilbakemeldinger på fotoutstillingen “Hva er du stolt av?” så langt. Som en takk til alle som stilte opp i portrettserien fikk alle sammen tildelt bildene av seg selv. Stoltheten over å ha bidratt til kampanjen og å ha bidratt til økt kunnskap om bærekraftig landbruk i Norge blandes med forlegenhet. Bare tanken på at bilder av dem selv har vært stilt ut i en rekke byer over hele landet – som de fleste ikke engang vet hvor befinner seg – er nok ganske surrealistisk. Og for de fleste er nok også tanken på at deres liv og handlinger kan bidra til å endre holdninger hos andre mennesker ganske så fremmed. Men denne anerkjennelsen er viktig både for superbøndene og for oss i Utviklingsfondet!

For de som ikke har rukket å se utstillingen enda – den står nå utstilt ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap i Ås, og blir stående der i noen uker til. Du finner den også på kampanjesidene: www.superbonden.no