Les mer

– Alle sier at jeg kommer til å sitte der med en unge som henger i puppen og en skokk med unger rundt meg om noen år. Men jeg vil noe annet med livet mitt, sier den 18 år gamle jenta.

– Jeg vil gjerne ha barn, men vil vente og selv bestemme hvor mange jeg vil ha. Og jeg vil fullføre utdanninga mi, jobbe og være noen. Ikke skli inn i det samme mønstret som så mange andre.

Så langt har hun vist at det er mulig. Hun har akkurat begynt andre året på journalistutdanninga ved et universitet i Esteli, nord i Nicaragua. Hver lørdag, i grålysningen, krysser hun elva som skiller landsbyen hennes fra nærmeste by, og tar fatt på den en og halv times bussturen til universitetet. Som en i søskenflokken på 9, er det langt fra naturlig at hun har kommet dit. Brødrene jobber enten på gårder eller i byer i nærheten, eller de har emigrert til Costa Rica. Irania og søsteren er de eneste i familien som har studert lenger enn 6. klasse. Veien dit har ikke vært lett.

–Jeg har alltid ønsket å gjøre noe mer - lære mer, bli noe, forteller hun.

For et par år siden måtte Irania kjempe mot foreldrene for å få tillatelse til å gå på møtene i ungdomskooperativet som er blitt så viktig for henne.

– Det har forandret livet mitt. Før hadde jeg ideene og tankene, men ingen steder hvor jeg kunne uttrykke de og videreutvikle de. Jeg måtte lyve for foreldrene mine for å gå på møter.

Men det koster. Irania forteller at hun har vært på nippet til å gi opp mange ganger.  

– Broren min sier ofte at jeg aldri vil klare det, og innimellom tenker jeg at han har rett. For noen måneder siden sluttet jeg å gå på universitetet, og tenkte at jeg heller skulle være hjemme og hjelpe familien min, kanskje dra til Costa Rica for å tjene penger jeg kan sende til moren min, sier hun.

– Men så gikk jeg gjennom notatboka mi og så referatene fra alle møtene vi har hatt med andre ungdom og workshoper jeg har vært med på å holde. Og så tenkte jeg at det er jo dette jeg vil. Jobbe med andre ungdom, bidra til at de også får tro på at et annet liv er mulig. Jeg er stolt over det jeg har fått til, og ser på meg selv som en initiativrik jente som er i stand til å nå de målene jeg har satt meg til tross for hindringene jeg har møtt. Jeg er både engasjert og entusiastisk i arbeidet jeg gjør med andre ungdom slik at de også skal kunne overkomme hindringene.

Hovedproblemene for unge jenter på landsbygda i Nicaragua er i følge Irania tidlig svangerskap og vold i nære relasjoner. Økonomiske problemer fører til at mange ikke ser andre utveier enn å dra inn til nærmeste by eller til Costa Rica. Mange unge jenter må også oppdra ungene alene fordi barnefaren jobber utenfor landsbyen.

– Det er en sterk machokultur på landsbygda. Jeg ønsker å bidra til at andre unge jenter også får økt selvtillitt og tro på at de er verdt noe, forteller hun.

– Mange jenter tilpasser seg de dominerende mennene, og vold i nære familierelasjoner bidrar til å opprettholde situasjonen. Det har jeg også sett hjemme.

Irania vil fortsette å jobbe for andre ungdom og for samfunnet. Og hun vil videre, fortsette å sprenge grenser.

– Jeg er ikke konformist, og vil alltid ønske å komme meg videre, oppnå noe nytt og ikke slå meg til ro med at situasjonen er som den er uten å ha kjempet for noe annet. Jeg vil fortsatt møte mange hindringer, men jeg er sikker på at jeg vil nå målene mine, sier hun, og blotter den ekstreme stå-på-viljen som er så nødvendig for å skape endring i et samfunn der jenter og kvinner ofte behandles skikkelig dårlig.

– Det jeg er aller mest stolt av er at jeg aldri har gitt opp. På en eller annen måte har jeg alltid klart å bevare troa på at jeg kan klare det jeg har bestemt meg for.

Irania er medlem at et ungdomskooperativ som ble opprettet gjennom Operasjon Dagsverk-prosjektet ”Med rett til en framtid” med støtte fra OD kampanjen i 2007. Nå finansierer hun studiene gjennom å jobbe som ungdomsleder i prosjektet.