Diaspora er folk som bor i ett land, men har bakgrunn og opprinnelse fra et annet. Utviklingsfondet har samarbeidet med diaspora om utviklingsprosjekter i flere år. Nå sender vi for første gang en diasporarepresentant på utveksling. Hans prosjekt er solenergi, og mulighetene er store.

Fra post til solenergi

Mahad Abdule er opprinnelig fra Somalia. Etter å ha jobber i Posten i 17 år, mistet han jobben. Han bestemte seg for å prøve noe nytt og dro til Kina for å lære om solceller. Deretter har han delt kunnskapene med både asiatere og afrikanere i Norge, og bidratt til næringsutvikling og jobbskaping i Somalia. Med dette arbeidet har Mahad klart å skape sin egen arbeidsplass.

Synes du strømmen i Norge er dyr? Mens prisen for strøm og nettleie til sammen i Norge varierer mellom 60 og 90 øre per kilowattime, må du i Somaliland ut med rundt åtte kroner. Dette er blant de høyeste prisene i verden. Hadde vi betalt like mye her i landet ville et gjennomsnittlig norsk strømforbruk kostet 16.000 kr i måneden.

Resultatet av den høye prisen er at strøm for mange er en luksus det er umulig å ta seg råd til. De fleste steder på landsbygda finnes det ikke noe strømnett i det hele tatt. Der er dyre og forurensende dieselaggregater eneste strømkilde. Det er denne manglende tilgangen på strøm Mahad vil gjøre noe med.

Vil hjelpe hjemlandet

En liten solcelledrevet boks med en lyspære og strømuttak koster under 200 kr. Mahad har leid ut slike til kvinner på landsbygda i Somaliland. Når den er fulladet gir denne boksen i tillegg lys fra to lyspærer i inntil åtte timer. Det gjør det mulig å lese utover kvelden og er veldig nyttig når barna skal gjøre lekser.

- I stedet for å gi penger, kan jeg lære bort kunnskaper, sier han.


Ved å distribuere slike små solanlegg, som gir både lys og mobillading, ser Mahad en fin mulighet for å hjelpe fattige landsmenn.

I tillegg til å ha god kontroll på det tekniske, har Mahad klare ideer om hvordan kvinnene kan drive en liten virksomhet med de soldrevne boksene. Kvinnene kan ta seg betalt ca 2 kr for at folk får lade telefonen sin. I tillegg kan de tjene litt ekstra på å selge te til folk mens de venter på at mobilen lader. Dette er nok til at de har skapt seg en god inntekt, samtidig som lokalsamfunnet har fått en sårt tiltrengt strømkilde.

Sprer kunnskapen

At denne teknologien har blitt så billig og lett tilgjengelig er nytt. Det er ikke så mange i Somaliland som kjenner til mulighetene. Derfor drar Mahad til Somaliland i sommer for å lære Utviklingsfondets partnere hvordan de kan bruke solenergi. I løpet av sommeren vil han holde workshop for rurale ungdom og kvinner- og komme med ideer om hvordan Utviklingsfondet kan jobbe videre med dette.

I tillegg til muligheten som ligger i de små apparatene vil han gi den kunnskap om større anlegg som kan drive vannpumper eller gi strøm til for eksempel en skole.

Vi er spent på hva Mahad kan få til. Mulighetene er store. ​

Gi et viktig bidrag du også. Send "bidra" til 2468, så gir du 100 kroner. Din støtte er viktig og endrer liv.