Etiopia

Engasjerte deltakere i patentdiskusjon på etiopisk aften
Engasjerte deltakere i patentdiskusjon på etiopisk aften
Rådgiver Bell Batta Torheim forteller om genrøveriet av etiopisk teff
Rådgiver Bell Batta Torheim forteller om genrøveriet av etiopisk teff

12. januar var det etiopisk aften hos oss. Dette var det andre i rekken av etiopiske diasporakvelder, og nå var det nesten 50 stykker som kom for å diskutere patent og genrøveri med eksemplet om teff spesielt. Teff er den viktigste kornsorten i Etiopia og brukes både som mat og dyrefôr. I 2007 tok et nederlandsk selskap patent på kornslaget fra Etiopia (!). Dette er en klassisk historie om genrøveri, forteller rådgiver Bell Batta Torheim. Du kan lese mer om dette ved å følge denne lenken.

Vi fikk også besøk av programkoordinator ved vårt Etiopia-kontor, Ayele Gebre-Mariam.  Han fortalte om våre prosjekter i Etiopia. Utviklingsfondet har nå vært tilstede i landet i over 30 år. Det var stort engasjement blant kveldens deltakere, og kvelden ble avsluttet med middag - etiopisk injera.

Allerede lørdagen etter var det duket for nytt diasporaseminar. Denne gangen var det Nepal som stod for tur. Det var aller første gang Utviklingsfondet arrangerte diasporaseminar om Nepal. Interessen var overveldende, og det ble så mange påmeldinger at vi ble nødt til å si nei til de som meldte seg på for sent. Over 80 stykker var samlet hos oss lørdag 19. januar for å høre om vårt arbeid i Nepal og for å diskutere hva diasporas rolle i utviklingsarbeid kan og bør være.

Også her ble det servert middag, denne gangen nepalsk dal bhat. Nepalsk musikk ved Pralaya Rijal sto også på menyen. Deretter innledet programkoordinator Kyrre Lind om vårt arbeid i landet. Uttam Khanal og Sachesh Silwal fortalte om arbeidet til LI-BIRD spesielt, en av våre samarbeidspartnere i landet. Uttam og Sachesh er på ett års utveksling hos oss.

Vi hadde også invitert Sigrun Møgedal, mangeårig bistandspraktiker og lege med lang erfaring fra Nepal. Hun fortalte engasjert om organisasjoners rolle i utviklingsarbeid, før vi rundet av med diskusjon om diasporas rolle i vårt videre arbeid.

Begge diasporaseminarene ble svært vellykkede og fikk gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Det blir ikke siste gang vi arrangerer diasporaseminarer!