Les mer

Chepe, den nye bønnesorten, er et resultat av deltakende planteforedling.
Chepe, den nye bønnesorten, er et resultat av deltakende planteforedling.

Under velfortjent festivitas med stort oppmøte av bønder, lokale myndigheter og prominente forskere ble bønnesorten “Chepe” offisielt lansert 14.april 2012 i Yorito, et åskledt distrikt litt oppi høyden i sentrale Honduras. – Disse bønnene vil selge godt på det lokale markedet, sier tibarnsmora Ramona Medina (44 år) forventningsfullt. Den røde bønnen smaker godt og vil gi mye god bønnesuppe.

“Chepe” kjennetegnes av høyt innhold av jern og sink og er derfor av stor ernæringsmessig betydning. I tillegg er den motstandsdyktig mot flere virus og soppsykdommer som er en utbredt utfordring i området. ”Chepe” gir avlinger på rundt 640 kg pr hektar – omtrent femti prosent høyere enn avlinger fra konvensjonelle sorter som dyrkes i regionen. Yoritos ordfører Marilyin Gonzales, ei tøff dame i tidlig førtiårene ikledd solide boots, cap på hodet og gunner’n ruvende ut ved høyre hofte, ønsket den nye sorten velkommen. – Ryktene om de gode såfrøene som småbøndene våre produserer har spredd seg langt utenfor Yoritos grenser, og flere og flere bønder vil bruke disse såfrøene, sa hun stolt under den høytidelige seremonien.

Rundt 300 bønder i Yorito er organisert i en lokal gruppe de kaller ASOCIAL. En sentral aktivitet for gruppa er å videreutvikle gode bønne- og maissorter som er tilpasset deres små åkerlapper i høyden (800-1.600 m.o.h.). Bondegruppa jobber tett sammen med organisasjonen FIPAH og Zamorano-universitetet.  Planteforedler og professor Rosas står for faglig kvalitetssikring og de første kryssingene, mens bøndene selv står for selekteringen de siste årene før en ny sort er klar for bruk. Bondegruppa produserer såfrø av bønner og mais til rundt 2000 bønder. Den nye sorten er oppkalt etter bøndene José Santos og José Jimenez, som har investert mest tid i utviklingen av den: ”Chepe” er det populære kallenavnet til José.

Ramona Medina var involvert i utviklingen av “Chepe” og har allerede den nye bønnesorten i åkeren sin. – Den gir god avling, smaker godt og størrelsen på bønnene er medium stor. Derfor selger den godt, sier hun. I tillegg til ”Chepe” dyrker hun en bønnesort som familien syns smaker veldig godt og som de spiser selv, og en sort som er veldig tørkeresistent for å sikre god avling selv når regnet ikke kommer som det skal.

  • - Vi antar at “Chepe” vil gi gode avlinger i rundt fem til åtte år før virusene vil bli et problem også for denne sorten. På grunn av virus trenger vi permanente strukturer for å videreutvikle nye sorter, sier Marvin Gomez agronom fra FIPAH.

Samarbeid mellom bondegrupper, frivillige organisasjoner og forskningsinstitusjoner er kjernen i organiseringen av aktivitetene i det regionale programmet for deltakende planteforedling i Mellom-Amerika som finansieres av Utviklingsfondet.