- Kjønnsmessige effekter av tiltakene burde vurderes i alle utviklingsprosjekter mener Martha Nemera.
- Kjønnsmessige effekter av tiltakene burde vurderes i alle utviklingsprosjekter mener Martha Nemera.
Gjestene fikk også med seg 17. mai mens de var på besøk i Norge.
Gjestene fikk også med seg 17. mai mens de var på besøk i Norge.
Nur Abdi ser likheter mellom pastoralister i Etiopia og norske bønder som har dyrene på seteren om sommeren.
Nur Abdi ser likheter mellom pastoralister i Etiopia og norske bønder som har dyrene på seteren om sommeren.

I slutten av forrige uke avslutta vi Utviklingsfondets Etiopia-uke. Med Etiopiske partnere på besøk har vi arrangert etiopisk aften på Fokhol Gård i Hedmark, politisk debatt på Litteraturhuset, såfrøseminar på UMB i Ås og både kvinneseminar og diasporakveld i våre egne lokaler. Våre Etiopiske gjester fikk også med seg 17. mai feiring med hedersplasser foran slottet før de dro.

- Kjønnsfokus må inn i alle prosjekter

- Det har vært veldig interessant å komme til Norge. Jeg har lært mye, også av de andre organisasjonene som var her samtidig. Det sier Martha Nemera, kvinneaktivist og direktør for den etiopiske organisasjonen Women Support Organization.

Nemera er godt fornøyd med samarbeidet med Utviklingsfondet. Hun verdsetter spesielt høyt at Utviklingsfondet hjelper organisasjonen hennes med kapasitetsbygging. Ved at organisasjonen får styrket kompetansen blir de i stand til å gjøre en bedre jobb.

- Har Utviklingsfondet utfordret din organisasjon til å jobbe på nye måter?

- Utviklingsfondet har introdusert oss for ”gender mainstreaming”.

Gender mainstreaming går ut på å vurdere hvilke følger et tiltak vil ha på henholdsvis menn og kvinner. Ved å gjøre dette vil man kunne unngå at prosjektene slår veldig skjevt ut.

- Nå har vi et kvinnefokus i alle våre prosjekter, og vi deler også våre erfaringer på dette området med andre organisasjoner.

Og det holder ikke bare å jobbe med kvinner om man vil forbedre deres situasjon.

- Vi henvender oss også til menn for å sikre en bedre hverdag for kvinnene. Det aller viktigste er at kvinner får økonomisk handlefrihet og utdanning. Det vil gjøre dem i stand til å kreve at deres rettigheter blir oppfylt sier Nemera.

Utviklingsminister Heikki Holmås og Høyres Peter Gitmark deltok på utviklingsfondets seminar i forrige uke, les referatet.

Besøkte norske pastoralister

- Dette er mitt første besøk i Norge og det har vært veldig fint. Vi dro rett ut på landsbygda, og det var vakkert. Alt er så grønt her. I tørrlandsområdene i Etiopia er det mer brunt, sier Nur Abdi, daglig leder for Pastoralist Welfare Organization.

Abdi syntes møtet med norsk jordbruk var berikende.

- Vi møtte driftige norske bønder og noen av dem var til og med semi-pastoralister som har dyrene på seteren om sommeren.

Pastoralister, eller husdyrnomader som de også kalles, er det mange av i Etiopia. De fllytter rundt med dyra sine for å finne beiteområder. Tradisjonelt har de, på samme måte som de norske bøndene med setere, flyttet mellom to områder. Et som passer bra i den tørre årstiden og et annet sted som passer i regntida.

Pastoralist Welfare Organization jobber hovedsakelig med pastoralister (husdyrnomader) og såkalte agropastoralister som kombinerer pastoralisme og jordbruk. Hovedfokuset er å sikre at fattige blir i stand til å produsere nok mat og å ta vare på et sårbart miljø.

- Hvordan er det å samarbeide med Utviklingsfondet?

- Vi har 10 ulike donorer som støtter vårt arbeid, men ingen andre har så langvarige prosjekter som Utviklingsfondet. Nå støtter Utviklingsfondet et prosjekt som har blitt forlenget og dermed totalt vil gå over syv år. Det gir en mulighet for en bærekraft i prosjektet og gjør det mer sannsynlig at resultatene av prosjektet vil spre seg etter at prosjektet er ferdig.

I likhet med Nemera er også Nur fornøyd med at Utviklingsfondet har hjulpet organisasjonen hans med å bli sterkere.

- Vi har blitt flinkere til å både planlegge og implementere prosjekter. Dette gjør at prosjektene blir bedre – ikke bare de som er støttet av Utviklingsfondet – men alle prosjektene.

- Jeg er veldig imponert over de kvinnelige gårdbrukerne jeg møtte i Norge, legger Abdi til. Det er både driftige og godt utdanna.