Det er bred motstand mot patent på matplanter og husdyr blant bønder, miljøaktivister og planteforedlere. Og det er gryende press for endringer av patentlovene blant politikere. I februar vedtok det tyske parlamentet en erklæring om at vanlig planteforedling og dyreavl ikke skal patenteres og EU-parlamentarikere diskuterte saken på et møte arrangert av No patents on Seeds 8.februar.

Patent bør ikke innvilges på matplanter, husdyr, foredling, avl og genetiske resurser fordi:

  • Patenter påvirker negativ videre planteforedling og dyreavl fordi patenterte planter, dyr og genetiske ressurser ikke fritt kan brukes i videre foredlingsarbeid.
  • Patenter er den sentrale drivkraften bak en enorm markedskonsentrasjon i såfrøsektoren som hemmer konkurranse og skviser ut små og mellomstore såfrøaktører.
  • Patenter fører til høyere såfrøpris for bønder, mindre valgfrihet for forbrukere og tap av biologisk mangfold i jordbruket.

Til nå 255 organisasjoner fra hele verden og over 24.000 enkeltpersoner skrevet under på åpent brev. Bli med og legg press på EU parlamentet til å gjøre nødvendige endringer i patentlovgivningen! Les hele brevet og signer!

For  mer informasjon: kontakt Bell Batta Torheim i Utviklingsfondet, bell@utviklingsfondet.no; telefon 41123404