Bhagawati med de tre uker gamle killingene.
Bhagawati med de tre uker gamle killingene.
Bhagawati er veldig fornøyd med hvor mye hun har tjent på geitene sine.
Bhagawati er veldig fornøyd med hvor mye hun har tjent på geitene sine.

Bhagawati Kunwar (40) bor på landsbygda noen mil utenfor den Nepalske byen Pokhara. De to eldste barna har flyttet til byen for å gå på skole, men den yngste fortsatt bor hjemme. Som så mange andre nepalske menn, jobber også hennes mann i utlandet. Derfor gjør hun alt arbeidet på den lille familiegården selv.

Bhagawati har ikke så mye jord. Hun har en liten kjøkkenhage, men den er ikke stor nok til å gi store inntekter.

Fikk støtte

Gjennom et prosjekt støttet av Utviklingsfondet fikk Bhagawati Kunwar  låne 2400 rupees (160 kr) for å kjøpe seg en geit. Hun fikk geita billig fordi den var ganske ung. Etter hvert som den vokste seg til sørga hun for at geita parra seg med en bukk i nærheten og den fikk dermed to killinger.

Etter at killingene hadde blitt noen måneder gamle solgte hun en av dem for 9000 rupees (600 kr). Denne geita var verdt mer enn den første hun kjøpte fordi den var eldre da den ble solgt.

For pengene hun tjente på salget bygde hun et toalett. Noen måneder senere solgte hun den andre killingen også og brukte pengene til å bygge et enkelt fjøs til bøffelen sin.

Gi flere den samme muligheten som Bhagawati, kjøp symbolske julegaver i vår nettbutikk.

Har mistet tellingen

Da Utviklingsfonet besøkte Bhagawati hadde det gått tre år siden hun kjøpte den første geita, og da hadde den fått så mange killinger at hun har mista tellingen. – Det er minst ti, sier hun. Hun selger 2-3 geiter hvert år. Pengene har hun brukt til å forbedre huset, til gårdsdriften og til barnas utdanning. Familien har ikke så mye jord og salg av geiter har blitt familiens største inntektskilde.

De senere årene har Bhagawati også satsa på å dyrke mer mat på åkerlappen sin. Hun tok opp et nytt lån på 2000rs (130 kr) for å øke avlingene. I fjor solgte hun 60 kg poteter. Hun og familien har også fått et bedre kosthold etter at inntektene økte. I åkeren sin dyrker Bhagawati blant annet poteter, ingefær, erter, hvitløk, kål og gurkemeie (rot som ligner på ingefær og brukes i de fleste curries i Nepal og India og gir en sterk gulfarge til maten).

Nå har Bhagawati tre voksne geiter og en bukk. I tillegg har hun tre killinger som er tre uker gamle. En geit kan få et nytt kull hver 6-7 mnd.