Esther og mannen Collings har tatt en rekke grep hjemme for å tilpasse seg klimaendringene. De har begynt å dyrke mais i groper heller enn på rekke for å kunne bruke gjødselen mer effektivt og spare på vannet. Geitene har fått sin innhegning litt opp i høyden slik at avføringen fra dyrene samles under og kan brukes til å lage gjødsel. 
 
– Jeg vil gjerne lære opp alle i landsbyen slik at vi klarer å tilpasse oss klimaendringene, forteller Esther. 
 
Landsbyen jobber med en rekke andre klimatiltak også – blant annet skogbevaring og treplanting. De forteller at skogen har begynt å komme tilbake. Skogen hjelper også til med å ta vare på vannet. 
 
Foto: Tine Poppe

 

En typisk dag 

Esthers dag starter med å tenne opp et bål i bakgården slik at hun kan forberede frokost til familien. De pleier å spise grøt sammen hver morgen. Etter frokost koster Esther gulvene både inne i huset og ute på gårdsplassen. Så må hun hente vann for dagen – det er omtrent en kilometer å gå til nærmeste vannpumpe. Når vannet er på plass tar hun oppvasken før hun steller med dyrene sine. Geitene må slippes ut for å beite og innhengningen må ordnes. Først når de har spist ferdig og er tilbake i innhegningen sin drar Esther ut på åkeren for å jobbe. Som regel blir hun der resten av dagen. Det er Esther som har hovedansvaret for matplantene familien dyrker. 
 
 

Store drømmer for framtiden

Esther ble utvalgt til å bli modellbonde. Hun fikk lære nye og konkrete klimasmarte metoder for å forbedre avlingen sin. Nå dyrker hun og mannen så mye mat at de kan selge overskuddet på det lokale markedet. Det gjør at de har råd til å sende barna på skole. 
 
Foto: Tine Poppe
 
Datteren Chrissy på 7 år gjør ofte lekser hjemme i stua og synes skolen er interessant. Hun drømmer om å bli lege når hun vokser opp. Takket være et klimatilpasset landbruk hjemme på gården som gir gode inntekter, er det en drøm som kan gå i oppfyllelse.