De dødes dag, Allesjelersdag, Allehelgensdag eller halloween?

 
De dødes dag (Día de Muertos) er en meksikansk feiring som i dag er en blanding av prekolumbianske kulturer, den katolske Allesjelersdag og Allehelgensdag. Halloween kalles Allehelgensaften i Norge, som er kvelden før Allehelgensdag. Det er nok halloween de aller fleste kjenner til og som barn her hjemme i Norge feirer. Feiringene pågår fra 31. oktober til 2. november, avhengig av kultu og religion. I Den norske kirke er Allehelgensdag lagt til den første søndagen i november.
 
Under ser du bilde av den mest berømte figuren på De dødes da, La Catrina. 
 
© Tomas Castelazo, www.tomascastelazo.com / Wikimedia Commons
© Tomas Castelazo, www.tomascastelazo.com / Wikimedia Commons
 

De dødes dag — en svært gammel tradisjon

 
Det tyder på at feiringen av De dødes dag har foregått i flere tusen år, allerede før de spanske "conquistadorene» kom til kontinentet. Før den spanske erobringen, ble feiringen utført i juni og juli. Etter at katolisismen fikk innpass, ble feiringen flyttet til oktober/november slik at det passet sammen med Allesjelersdag. Tidligere var det vanlig å bevare hodeskaller av avdøde som trofeer og vise dem frem under ritualer. Dette skulle symbolisere døden og gjenfødelsen. Det er registrert slike feiringer fra aztekere, mayaere, purépechaer, nahuaer og totonacaer. 
 
 
 

En feiring!

 
De dødes dag er ikke en trist dag, men en dag med mye moro og underholdning viet til mennesker som er borte. Tradisjonen er at man tilbringer dagen med avdøde slektninger på kirkegården. Gravene dekoreres med lyse farger og blir pynter med blomster. Kirkegården fylles med fantastiske farger og lukter. Lukten kommer fra mat. Det serveres nemlig mat på kirkegården. Guatemalanere tilbyr også en tallerken mat til våre døde slektninger, som ifølge tradisjonen besøker de levende og tilbringer dagen med familiene. 
 
 
Kirkegården er pyntet
 

Urfolk introduserte gresskar

 
Det var amerikanske urfolk som introduserte de europeiske immigrantene for gresskaret. For mayafolket utgjør bønner, gresskar og chilipepper det elementære næringsgrunnlaget. Gresskar har blitt brukt i tusenvis av år. Arkeologiske funn viser at urfolk dyrket gresskar 3-4000 år før Kristus. I disse mørke dager hvor vi feirer de døde, er gresskarsuppe det perfekte måltid. Gresskar har en mild, nøtteaktig og sødmefull smak når den varmebehandles. Her får du en oppskrift på gresskarsuppe, som du kan ta med til kirkegården og dele med dine døde slekninger. 
 

Spicy gresskarsuppe

 
Ingredienser
- 1 ss olivenolje

- Ca 500 gr gresskar

- 2 store gulrøtter

- 1 liten løk

- 3 fedd hvitløk

- 1 dl kremfløte

- 1 ss Cocosa m/kokossmak

- 1 ts Thai red curry paste eller chili

- 2-3 cm fersk ingefær

- vann

- fersk koriander

- 1/2 lime

- salt
 

Slik gjør du det


 
Finhakk løk og hvitløk. Stek løken forsiktig i olivenolje i en stor kjele med tykk bunn. Ha i tynne skiver gulrøtter, gresskar i små biter, skiver av ingefær og resten av ingrediensene (med unntak av fløte, lime og koriander). Hell over vann slik at det såvidt dekker grønnsakene. Når alt er mykt moses alt med stavmikser.
 
Ha i fløte, presset lime og varm opp. Salt etter behov. Den knalloransje fargen står i stil med dryss av grønne korianderblader ved servering.
 
Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, bortebra.no og frukt.no.