Rapporter som viser hva som faktisk kreves

I disse rapportene ønsker vi å ta deg inn i hvordan det faktisk er å drive utviklingsarbeid. Kompleksiteten, utfordringene, de gode og de vonde historiene vi møter i felt. Vi vil ta deg med inn i prosjektene, la deg se prosessene som ligger bak, møte mennesker som berøres og vise framgangen i de konkrete løsningene du har investert i. Håpet er at denne gjennomsiktigheten vil gi deg som investor mer forståelse og tillit til hvordan vi jobber. Det å gjøre verden mer rettferdig og bærekraftig er sjelden ukomplisert, men vi vet at det går an. Med prosjekter som kan generere 200% avkastning ønsker vi å vise at det er vel verdt å investere i de små, men viktige løsningene – for de som trenger det mest.

Les kvartalsrapportene her: 

Kvartalsrapport_utviklingsinvestor

Vi setter i gang våre første investor-finansierte prosjekter

Aller mest stas er det å kunne melde at vi nå setter i gang de første investorfinansierte prosjektene – et i hvert landfond. I Nepal skal det bygges 18 fjøs for å hindre sykdomsspredning fra dyr til mennesker. I Somalia skal et jordbrukskooperativ få en treskemaskin for å effektivisere innhøstningen av korn. Kaffebønder i Guatemala skal få tilgang på vanntanker så man kan spare på vannet når det først kommer. Etiopiske kvinnegrupper skal få opplæring i hagebruk og hønsehold for å øke egen inntekt og posisjon. Kun små drypp kan være nok til å livnære planter i tørkeperioder, derfor er dråpevanningssystemer revolusjonerende i Malawi – nå skal det bygges slike anlegg til 50 familier. Dette er prosjekter vi vet fungerer. Det er ofte små tiltak som skal til for at folk får økt inntekt, bedre matsikkerhet eller står sterkere mot klimaendringer.

Dråpevanningssystem_tørke_klimatilpasning_Somalia_bærekraftig_utvikling
Dråpevanningssystem i tørkerammet område i Somalia. Foto: Kristoffer Nyborg. 

Hvorfor utviklingsinvestor?

På denne tiden i 2018 ble det klart for oss at vi trengte å fornye oss. Vi ønsket å ikke bare tilby folk en måte å støtte oss, men å bli en del av Utviklingsfondets arbeid. Vi gikk derfor i gang med å utvikle et helt nytt konsept, som ingen andre organisasjoner hadde prøvd før.

Hva om vi lot deg velge hvilket land du vil investere i, og kobler pengene dine direkte til prosjekter? Og sender deg rapporter på hvordan akkurat dine penger brukes?

Vi ønsket også å endre språket vårt, men vi trengte ikke lete lenge. Vi innså at det er få ord som er så dekkende for det vi gjør som «investeringer». De gode, enkle, konkrete investeringene som hjelper bønder å møte klimaendringene. Det er jo Utviklingsfondets DNA.

Dette mener vi at vi har klart, og i september 2019 lanserte vi Utviklingsinvestor i det norske markedet. Men innovasjon og nytenking er alltid risikabelt og flere ganger underveis dukket det opp ting vi ikke hadde tenkt på. Vi har jobbet fram løsninger på uventede utfordringer og tatt nye muligheter når de har kommet vår vei.

Hele veien har det vært viktig for oss å forsøke å fortelle nordmenn som er vant til å kjøpe den symbolske «geita» til jul og generøst åpne lommeboka når det skjer katastrofer, at her er det noe helt nytt. Det er heldigvis en reise mange har vært med oss på.

Vil du også investere i våre landfond? Les mer her!