Klimaendringene har ført til at området Raruba bor i er svært tørt. Antall regnsesonger har gått ned og klimaet er nå mer uforutsigbart. Når det først regner, så regner det altfor mye. På grunn av tørke mellom regntidene er det svært viktig å ta vare på det regnvannet som kommer, når det først fosser ned. En del av Utviklingsfondets arbeid i denne delen av Etiopia er derfor å bygge store vannlager (sisterner). Dette regnvannet kan drikkes av dyr og mennesker, men brukes også til vasking og matlaging. Jordbruket trenger også vann for at avlingene skal vokse. 

Se hele videoen om Raruba her.

Mangel på rent vann gir skolefravær og sykdom

I Afar er det kvinnenes oppgave å hente vann. Raruba og de andre venninnene hennes går glipp av undervisning, når de må gå i mange timer for å hente vann. Det å sikre at det er rent vann nærheten av hjemmet, gjør at jentene kan prioritere utdanning. Vannpumpene er ikke alltid pålitelige og kan bryte sammen, derfor er det viktig at man har flere vannpumper i området. Utvikling av nok vannkilder er også en del av Utviklingsfondets prosjekter. Sisternene i Afar stod ferdig i 2018 og en av dem er rett ved hjemmet til Raruba. Nå gleder hun seg til at det skal regne, slik at hverdagen blir enklere og hun kan komme seg til skolen til rett tid. Kanskje vil drømmen om å bli lærer gå i oppfyllelse?

Lurer du på hvordan Utviklingsfondet arbeider med vann i Afar? Les også: "Mange bekker små".

– Før vi fikk vannpumpene og sisternene, måtte jeg gå flere timer for å hente vann i elven. Ofte ble jeg syk, fordi dyrene i området oppholder seg i og rundt elven. Nå blir jeg ikke syk og jeg rekker å komme meg på skolen etter at vannet er hentet, forteller Raruba.

Raruba (15) fra Afar, Etiopia

Raruba har fått muligheter 

Rarubas drøm om å bli lærer har blitt mer realistisk på grunn av stabil tilgang til vann. Arbeidet med å utvikle flere vannstasjoner og vannsystemer er redningen for de samfunnene som er hardest rammet av klimaendringer i denne regionen. Ved å investere i våre prosjekter kan unge jenter tenke på sin utdanning og få større innflytelse i sitt samfunn. Med tilgang til vann gis muligheten til en bedre fremtid for familiene og de hardtarbeidende afar-kvinnene. Vannprosjektene gir store livsendringer og drømmer kan gå i oppfyllelse. 

Vil du gi flere jenter som Raruba en mulighet?