Mer enn bare en kopp kaffe 

I 2019 kom en liten gruppe kaffebønder fra fjellregionen Sierra de los Cuchumatanes på besøk til Norge. Josefa Eveliq Hernández (38) var en av dem, som hadde med seg råkaffe som ble brent på laboratoriet til Kjeldsberg i Trondheim. Kaffen bøndene hadde med seg gikk gjennom testsmaking for kaffeproffer. Det var da Kjeldsberg bestemte seg for å satse. Kjeldsberg var villig til å betale 50 dollar mer for sekken, enn det kaffebøndene ville fått på det internasjonale eksportmarkedet i Guatemala. Det gjør det mulig for kaffeprodusenter som Josefa å sende barna sine på skolen og sørge for et bedre liv for seg selv og familien. Det er rett og slett mye mer enn bare en kopp kaffe!  

Et eksempel på bærekraftig utvikling i praksis

Utviklingsfondet har jobbet for å bekjempe sult og fattigdom i over 40 år. De siste åtte årene har vi jobbet tett med kaffebøndene i høylandet i Guatemala. Det er en stor suksess at vi i fjor fikk til å organisere norgesbesøket, som nå har resultert i at Kjeldsberg Kaffe har importert 300 sekker med kaffe, som er å få på REMA 1000 over hele landet. Riktig valg av kaffe kan bidra både i kampen mot sult og fattigdom, men også i kampen for å bevare de sårbare kaffeplantasjene. Endringer i klima gjør det vanskelig å dyrke kaffe i lavtliggende områder. Økte temperaturer gir nye skadedyr og sykdommer, som skaper store utfordringer for kaffebøndene.   

—  Dette betyr utrolig mye for småbøndene vi jobber sammen med. Kaffe er også en sårbar plante for klimaendringer, og det at bedrifter som Kjeldsberg satser på disse småbøndene til en skikkelig pris, gjør det mulig for dem å investere i gården sin, slik at de er bedre rustet for framtiden, forteller leder i Utviklingsfondet, Jan Thomas Odegard. – Dette er et eksempel på bærekraftig utvikling i praksis. 

Det er ikke bare Utviklingsfondet som jubler. Jan Erik Glimsholt, daglig leder ved Kjeldsberg Kaffebrenneri AS, sier at de har fått energiboost. 

— Det å få besøk av de som faktisk produserer råkaffen, og få innsikt i hvor utfordringene i hverdagen deres ligger, ble en stor motivasjon for å inngå et samarbeid med kooperativet fra Guatemala. Eksempelvis er det en betydelig risiko for at kaffebøndene ikke har økonomi til å produsere god nok råkaffe når kaffeprisene er lave, noe vi og alle andre aktører i kaffebransjen er avhengig av. For å sikre kvalitetskaffe fremover, må vi ta vår del av ansvaret. Da er et slikt prosjekt en skikkelig «energiboost» for oss. 

Kaffebøndene fra Guatemala sammen med Utviklingsfondets program-koordinator — tester kaffen hos Kjeldsberg.

Kjeldsberg – et kaffebrenneri som tar samfunnsansvar! 

Kaffen fra de guatemalske småbøndene er sertifisert både økologisk og Fairtrade. Det vil si at den er produsert og markedsført under rettferdige forhold. En slik sertifisering er mer enn bare et stempel på papiret. En sertifisering gir en garanti for rettferdige priser for småskala kaffeprodusenter, og det bidrar til bedre livsvilkår for familier. Det gir ekstra midler til kooperativet, midler som blir brukt til investeringer i utdanning og mer dyrkbar jord, og som fremmer likestilling og rettferdig behandling for alle. Det lille ekstra beløpet man betaler for kaffen, er det som gjør at kaffekooperativet er bærekraftig hele veien fra deres jord til ditt bord. 

— Vi vet at kaffe er en risikovare og betaler gjerne litt mer for å for å forsikre oss om at produktet vi selger kan nytes med den beste samvittighet. Våren 2015 ble Kjeldsberg 100% sertifisert. Det vil si at vi siden den gang har produsert utelukkende sertifisert kaffe som kommer fra godkjente kaffefarmer. I dette inngår blant annet at miljøet ivaretas på en bærekraftig måte, at arbeiderne er sikret en minstelønn og at barnearbeid er forbudt. Disse faktorene bidrar til å skape en tryggere hverdag for kaffebonden, og sikrer en mer bærekraftig kaffefremtid, noe som både vi og forbruker vil nyte godt av, konkluderer daglig leder Jan Erik Glimsholt i Kjeldsberg Kaffebrenneri AS.  

Er du brennende engasjert i kaffe og bærekraftig utvikling? Sjekk ut vårt Guatemala-fond, hvor du kan investere i kaffeplantasjene i Guatemalas fjellområder. Ved å bli utviklingsinvestor bidrar du ikke bare til å sikre kaffens framtid — du bidrar også i kampen mot sult og fattigdom. Bli med i dag!