Hvorfor reiser de til Amerika?

Eddy (18) ser ned. «Jeg var i Guatemala City og jobbet for å spare penger, men det monner ikke. Det koster 100.000 kezales å reise til Amerika. Det er like mye som det koster å bygge meg et hus i Guatemala. Jeg klarer ikke spare opp til noe av det». 

Eddy er ikke alene. Han er en av mange som drømmer om et bedre liv og som har tenkt at USA kan være løsningen. I Commitancillo, San Marcos, møter jeg også Roberta Miranda (48). Mannen hennes reiste til USA og tjente nok penger til å bygge familien et hus. Vi sitter på kjøkkenet hennes og snakker. Jeg legger merke til at det er bare er damer her — ingen menn.

Bli utviklingsinvestor i Guatemala. Les mer!

«Den andre gangen han reiste hørte vi plutselig ikke mer fra han på lang tid. Det viste seg at han var blitt alkoholiker. Han fikk en skade på jobben og pengene han tjente gikk til alkohol og medisiner».

Lukten av hjemmelaget mat svever i rommet og det kommer stadig flere mennesker inn. Barn og voksne, alle er velkomne, alle er det mat til — men det skulle vært flere her.

«Det var min eldste sønn som reiste til Washington for å finne faren sin. Jeg gikk til banken og fikk et lån for å sende han dit. Det var grusomt da han ringte og fortalte at han hadde funnet pappaen sin og at han var full hele tiden. Jeg ble veldig sint på han, fordi jentene våre var så unge da».

Roberta har to sønner og mannen sin i USA. Sønnene jobber og sender penger tilbake. Både datteren og svigerdatteren er hjemme og jobber for å spe på inntektene til familien.

«Jeg sa til dem, at hvis de drar til Amerika, vær så snill å ikke begynn å drikke. Dere må spare penger til å kjøpe et hus hjemme. Nå takker jeg Gud for at de ikke drikker».

 

Hvordan er det for de som blir igjen i Guatemala?

Gjennom Utviklingsfondets partner i Guatemala, AMMID, fikk Roberta hjelp. Et stort kjøkken ble levert til det lille huset og de ble hjulpet til å klare å dyrke nok mat til seg selv. 

I dag er huset til Roberta et verksted for en sy-gruppe. Hun og tre andre syr klær for å selge på det lokale markedet. Utviklingsfondet har satt sammen en gruppe, som lærer opp damene til å sy bedre produkter, slik at de kan tjene mer penger.

«Jeg håper vi kan lære å sy jeans-bukser», forteller datteren Lucy (20). «Jeans selges for mer penger. Drømmen min er å spare nok til å kjøpe meg et hus, så jeg kan flytte vekk og stifte familie».

I følge en rapport Utviklingsfondet har utarbeidet blant våre målgrupper i Guatemala, har 16% av alle familier medlemmer i USA. Drømmen er å tjene nok penger til familien, slik at de kan kjøpe seg bedre hus. Overalt i Guatemala ser du hus som ser litt flottere ut enn naboen sitt. Ofte har de et amerikansk flagg malt på veggen. De kalles «amerikahus» og er lette å få øye på.

Drømmen om Amerika kan nok mange i Norge relatere seg til, fra tiden nordmenn emigrerte til mulighetenes land. For kvinnene som blir igjen i Guatemala, er ikke drømmen like lys. For dem betyr det en far som er borte og kanskje aldri kommer tilbake, fordi levekårene blir for tøffe - også i USA. Som nevnt, ender mange menn i alkoholisme. For kvinnene i Guatemala er det stor usikkerhet og lite hjelp å få, når ektemannen og kanskje også en sønn ikke er tilstede. Ikke alle klarer seg selv.

Gjennom å investere i Utviklingsfondets Guatemala-fond kan du hjelpe kvinnene som er igjen hjemme til å skaffe seg bedre inntekt, sikre familien mat og investere i sin egen framtid.

Bli utviklingsinvestor 

 

Artikkelen er skrevet av Jon Wang, leder for Marked og Kommunikasjon i Utviklingsfondet.