Vil du hjelpe?

Vi er tilstede i de rammede områdene. Send sms "BIDRA" til 2468 (100 kr), eller vipps valgfritt beløp til 11714.

Flomalarm: Når landsbyfolk lenger oppe i elveleiet ringer til Sadhurma Tharu og varsler flom, drar han i gang sirenen så folk kan redde seg selv og om mulig sikre eiendelene sine. Foto: Harald Herland
Flomalarm: Når landsbyfolk lenger oppe i elveleiet ringer til Sadhurma Tharu og varsler flom, drar han i gang sirenen så folk kan redde seg selv og om mulig sikre eiendelene sine. Foto: Harald Herland

Flere dager med kraftig regn har ført til flom og jordskred i 26 av Nepals 75 distrikt, og krevd minst 66 liv. De materielle ødeleggelsene er store, og det anslås at tusener har mistet sine hjem og sitt levebrød. Det ødeleggende været kom på et tidspunkt hvor bøndene nettopp hadde plantet ut risen som skulle forsyne store deler av befolkningen med mat. Nå står store deler av avlingene i fare for å bli ødelagt. Utviklingsfondets målgruppe og prosjekter er sterkt berørt flere steder.

– Våre prosjektområder i Terai, på grensa til India, er hardt rammet. Vi har løpende kontakt med våre partnerorganisasjoner om situasjonen for å se hva vi kan bidra med, sier Aina Grødahl, ansvarlig for Utviklingsfondets Nepal-program. 

– Vi er bekymret for de fattigste og mest marginaliserte menneskene i de rammede områdene. De bor ofte rett ved elveleiet som nå flommer over, og vi får fortløpende rapporter om mennesker som har mistet hjemmene sine. Vi frykter for matsikkerheten i tiden som kommer, da jordbruket er hardt rammet og mange husdyr som gir en kjærkommen inntekt er omkommet.  Samtidig er veiforbindelsene kuttet og strømmen gått i flere landsbyer, som hindrer nødhjelp og helsepersonell å komme frem, sier Grødahl.

Regnet har slått ut telefonsystemer og elektrisitetsforsyning i deler av landet, veier har blitt stengt, og flere bruer har kollapset.

Det kraftige monsoonregnet rammet også de Sør-Asiatiske nabolandene India og Bangladesh.

Her finner du mer informasjon om Utviklingsfondets arbeid i Nepal.

Kilder: NTB , Heifer International, The Himalayan Times