Utviklingsmandag

Utviklingsmandag er en fast seminarrekke som arrangeres av Utviklingsfondet.


Den andre mandagen hver måned diskuterer vi ulike utviklingspolitiske tema på Litteraturhuset i Oslo. Det er gratis og åpent for alle.

Følg også med på Twitter: #Utviklingsmandag

Utviklingsminister Heikki Holmås stiller til debatt
Utviklingsminister Heikki Holmås stiller til debatt
Peter S. Gitmark er Høyres utviklingspolitiske talsmann og møter bl.a. Holmås i debatten
Peter S. Gitmark er Høyres utviklingspolitiske talsmann og møter bl.a. Holmås i debatten

Høyre har den siste tiden kommet med krass kritikk av norsk bistand til Etiopia, og lover at de vil ta tak i dette med en gang dersom de kommer til makten etter valget i høst. – Vi må ikke bidra til å legitimere styret i Addis. Vår bistand må virke positivt for demokrati og menneskerettigheter. Utviklingsminister Heikki Holmås er uenig med Høyre og Gitmark.

– Høyre sier de vil kutte i den bistanden som ikke tjener det etiopiske folket, men hvilken bistand er dette? Er det arbeidet mot kjønnslemlestelse av jenter? Er det støtten til fri rettshjelp for fattige? Eller er det arbeidet for matsikkerhet for å unngå nye sultkatastrofer når tørken kommer, spør Holmås i Bistandsaktuelt.

Etiopiske perspektiver

- Selv har jeg nylig kommet tilbake fra en svært lærerik tur til Etiopia, sier Andrew Kroglund.

- Prosjektene jeg fikk besøkt var imponerende. Hundrevis av mennesker opplever nå matsikkerhet året rundt og har råd til å sende barna på skole. Samtidig er det riktig at menneskerettighetssituasjonen i landet er dårlig. Allikevel tror jeg ikke kutt i bistanden er veien å gå. Det var de fleste jeg pratet med der nede enige i, også opposisjonspolitikere og kritikere av regimet, fortsetter Andrew. 

- Dette blir en viktig debatt. Her møter norske politikere kunnskapsrike og erfarne etiopiere i samtale om veien videre for Norge og Etiopia. Martha Nemera og Million Belay har begge lang erfaring i etiopiske sivilsamfunnsorganisasjoner, og kan dermed gi et perspektiv som hittil har manglet i den offentlige debatten her hjemme.  

Realiteten bak mediebildet

TV-bildene av sultende barn har gradvis blitt erstattet med historier om framgang og økonomisk vekst. Samtidig blir regimet kritisert for en rekke menneskerettighetsbrudd. Hva skjer etter Meles’ død? Hvor går Norge og Etiopia videre? Hva kan vi vente oss framover?

Bli med når etiopiske organisasjoner møter norske politikere til debatt! Arrangementet holdes på engelsk.

I panelet:

Heikki Holmås, Utviklingsminister for SV
Peter S. Gitmark, Utviklingspolitisk talsmann for Høyre
Dr. Million Belay, Direktør for Movement for Ecological Learning and Community Action

Ordstyrer: Andrew P. Kroglund, informasjonssjef i Utviklingsfondet. 

Her finner du Facebook-event.