Men det vi tror er en enkel gladhistorie fra en kvinne som har økt avlingene sine med enkle grep for å tilpasse seg klimaendringene - som alle bønder i Etiopia nå opplever - viser seg å handle om noe helt annet.

Belaelom Geremariam viser oss frukttrærne hennes. Jorden i det ellers tørre landskapet er fuktig, takket være et vanningssystem som leder vann ut på åkrene.

Måtte skille seg

Belaelom har to barn og bodde tidligere sammen med barnas far, som behandlet henne og familien dårlig. Belaelom måtte til slutt skille seg fra mannen sin. Hele landsbyen heiet på henne og hjalp henne i overgangsfasen. Men hvordan skal en kvinne i en lutfattig del av Etiopia klare seg alene, uten penger til en gang leie seg et sted å bo?

- Vi var ikke lykkelige, sier Belaelom. Vi hadde for lite mat og penger.

Vil du gi flere kvinner som Belaelom sjansen til å ta egne valg? Bli utviklingsinvestor!
 

Tilgang til vann ga doble avlinger

Etter at Utviklingsfondet investerte i den lille åkeren hennes ble det endring på dette. Takket være det nye vanningssystemet kunne hun doble innhøstingen fra den lille åkerlappen sin. Hun dyrket plutselig ikke bare nok mat til å forsyne seg selv og barna, men hun kunne også spare penger på si. Penger som ga henne frihet.

Belaelom har nå nok penger til å betale for datterens utdanning. Datteren Grenet er 18 år og ser lyst på fremtiden.

Fikk ny selvtillit

Hun leier nå et hus. Hun har nok penger til å betale for barnas utdanning, og hun fortsetter å spare sånn at hun en dag skal kunne kjøpe seg sitt eget hus. I tillegg til bedre vekst i åkeren, har Belaelom deltatt på kurs og rettighetsopplæring i regi av Utviklingsfondet. Det har gitt henne ny tro på seg selv.

- Jeg pleide å undervurdere meg selv, sier Belaelom. Jeg trodde jeg var mindre verdt enn de andre i landsbyen. Men nå har jeg fått ny selvtillit. Jeg kan klare hva som helst!

Mannen kommer nå på døra og ber om å få flytte tilbake til henne. Men vet du hva? Det er opp til henne å bestemme nå. Det valget har hun frihet til å ta. 

Invester i økonomisk frihet for kvinner i Etiopia

Med økte inntekter får kvinner bedre muligheter til å kreve sine rettigheter. Til å investere i seg selv og sin egen fremtid. I vårt Etiopia-fond kan du investere i selvhjelpsgrupper, hvor kvinner i Etiopia får muligheten til nettopp det. Vi ser hver dag hva som bor i kvinner som Belaelom, så fort de får muligheten!