Utviklingsfondets kampanje i 2014 heter Mer Enn Mat, og handler om landbrukets rolle for fattigdomsbekjempelse og utvikling.

I høst var vi på feltbesøk i Tigray. Her snakket vi med lokale bønder og hørte hva de ønsket å fortelle oss. 24 år gamle Letemichael er en av dem.

Vi spurte Letemichael om hva hun kunne tenke seg å vise fram. Hun fikk et kamera av oss for å vise sin hverdag. Hun ville helst filme ektemannen Weldekidan mens han jobber i frukthagen som de begge er veldig stolte av:

Se Letemichaels videodagbok om ektemannen mens han jobber og forteller om drømmene for framtida. Film av Letemichael Gebremedhin i samarbeid med Sør i Fokus.

Letemichael har allerede vært gift med ektemannen Widekidan i 9 år. De to bor i en liten landsby i Tigray i Etiopia. Her driver de en gård på omtrent to hektar.

Stor suksess

Letemichael og Weldekidan har fått til mye de siste årene. Etter at en lokal organisasjon med støtte fra Utviklingsfondet fikk bygget et vanningssystem i nærheten har det vært lettere for ekteparet å drive gården. De tok da opp et lite lån og investerte i en pumpe som sørget for ordentlig vanning av gården. Med nok vann kunne de plante 50 frukttrær. Her dyrker de mango, guava, papaya og avocado som de selger på det lokale markedet.

Drømmen er å skaffe seg hele 200 frukttrær og øke inntektene enda mer.

Støtter lillesøsters utdannelse

Landbruket er ofte eneste inntektskilde for fattige mennesker på landsbygda i utviklingsland.

– Det er gjennom utdanning man får muligheten til å velge det livet man vil ha, sier Letemichael. Hun og mannen har ingen egne barn, men de tar seg av hennes ni år gamle lillesøster Tsilat.

Selv sluttet Letemichael på skolen etter bare fire år. Nå jobber hun hardt for at søsteren skal få gå på skole så lenge hun vil. Tsilat går nå i fjerde klasse, og har snart tatt igjen storesøsteren. I Etiopia begynner fire av fem jenter i første klasse, men under halvparten går videre til ungdomsskolen.

Landbruk skaper utvikling

Å satse på bærekraftig landbruk er en av de mest effektive virkemidlene for å redusere global fattigdom, ifølge Verdensbanken og FN.

Bærekraftig landbruk bidrar til bedre levekår for fattige familier. Det skaper inntekter. Det reduserer sårbarhet for klimaendringer. Det handler om mye mer enn mat.