Paneldeltakere (Oppdateres)

Åpning ved Tone Skogen, Statssekretær UD

Key Note: Stephen Gelb, Overseas Development Institute

Bolk 1:
Tone Skogen (Statssekretær UD, Høyre), Sturla Henriksbø (Kristelig Folkeparti), Odd Inge Kvalheim (Arbeiderpartiet), Jon Lomøy (Norad)

Bolk 2:
Anniken Marika Esbensen (KPMG), Jon Vea (NHO), Kjell Roland (Norfund), Kari Helene Partapuoli (Utviklingsfondet)

Bolk 3:
Diis Bøhn (LO), Gro Nystuen (ILPI), Eivind Fjeldstad (Norwegian African Business Association)

Bolk 4:
Erling Ølstad (Mester Grønn), Geir Gjersdal (Jacobsen Elektro), Reinaart Pretorius (Norges Vel), Antoinette Botti (Ging), Pål Dale (Voxtra)

Påmelding (lenke til skjema)


Afrikas befolkning er ventet å dobles fra vel én milliard nå til godt over to milliarder i 2050. De nærmeste par tiårene vil arbeidsstyrken øke med ti millioner unge i året. Samtidig er arbeidsløshet allerede et enormt problem på det afrikanske kontinentet, og opp mot halvparten av befolkningen regnes som ekstremfattige. Det må med andre ord skapes mange millioner jobber framover. Hvordan kan Norge bidra?

Det har i de senere år vært en økende trend at bistandsmidler brukes for å utløse private investeringer. Stortingsmeldingen 35 (2014–2015) «Sammen om jobben», tar for seg hvordan norsk bistand skal legge til rette for private investeringer, jobbskaping og fattigdomsreduksjon. Mobilisering av privat kapital til utviklingsland har også stått sentralt i store globale prosesser som Financing for Development og FNs nye bærekraftsmål.

Privat sektor står for ni av ti jobber i utviklingsland, og spiller slik en stor rolle i å redusere fattigdom. Det hviler et stort ansvar på næringslivet selv, og på politikere og andre utviklingsaktører, for at satsningen på næringsutvikling i utviklingspolitikken skal være vellykket, og for å sikre at profitthensyn ikke går på bekostning av miljø og mennesker.

Konferansen Sammen om 1 million nye jobber i Afrika er en arena for videre dialog om hvordan norske utviklingsaktører kan samarbeide for å bidra til inkluderende vekst på det afrikanske kontinentet, og mange nye anstendige arbeidsplasser. For eksempel 1 million. I første omgang!

Adresse for dagen: KS Agenda Møtesenter Haakon VII gate 9, 0161, Oslo

Del gjerne eventen på Facebook:
https://www.facebook.com/events/1235324926540607/
----------------------

Program (oppdateres):

08:30-09:00  Registrering, frokost

09:00-09:10  Åpning ved Tone Skogen, Statssekretær UD

09:10-09:40  Key Note: Stephen Gelb, Overseas Development Institute (ekstern lenke)

Bolk 1: Handel og investeringer som bekjemper fattigdom – hva, hvordan og for hvem?
I stortingsmeldingen «Sammen om jobben» fra juni 2015 skriver regjeringen om hvordan norsk bistand skal legge til rette for private investeringer, jobbskaping og fattigdomsreduksjon i utviklingsland. Innen 2030 må ca 450 millioner unge mennesker i Afrika skaffe seg et levebrød. Hvordan skal næringslivssatsingen bidra til fattigdomsbekjempelse og fremme av menneskerettigheter på det afrikanske kontinentet?

09:40-10:30  Panelsamtale med Tone Skogen (Statssekretær UD, Høyre), Sturla Henriksbø (Kristelig Folkeparti), Odd Inge Kvalheim (Arbeiderpartiet), Jon Lomøy (Norad)
Kommentar ved Stephen Gelb, ODI
Ordstyrer: Gunnar Zachrisen 

10:30-10:50  Pause, kaffe

Bolk 2: Oppdrag: Utvikling! – Hva skal til for at norsk næringsliv bidrar til inkluderende vekst i Afrika?
Det er store forventninger til hva næringslivet skal få til – hvordan kan disse forventningene innfris? Hvilke incentiver og mekanismer kan bidra? Hva slags kunnskap og samarbeid trengs? Hvordan kan næringsliv og organisasjoner samarbeide?
Ordstyrer: Nikolai Hegertun

10:50-11:50  Panelsamtale med Anniken Esbensen (KPMG), Jon Vea (NHO), Kjell Roland (Norfund), Kari Helene Partapuoli (Utviklingsfondet)

Bolk 3: Med norske verdier i kofferten – hvordan fremme inkluderende og anstendig arbeidsliv?  
Arbeidet for menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter/ anstendig arbeid på det afrikanske kontinentet henger ofte sammen.  Hvilke verdier bringer norske selskaper med seg når de investerer i Afrikanske land, og hva betyr det i praksis?

11:50-12:30  Panelsamtale med Diis Bøhn (LO), Gro Nystuen (ILPI), Eivind Fjeldstad (Norwegian African Business Association)
Ordstyrer: Kirsten Sandberg Natvig

12:30-13:30  Lunsj (i restauranten)

Bolk 4: Hvordan skape jobbene som trengs, der de trengs?
Og ikke minst; hvordan skape de riktige jobbene, som har positive ringvirkninger lokalt, sikrer anstendig arbeidsliv og ivaretar miljøhensyn? Det finnes mange metoder og mange svar, men de må alle være riktige for å ha god utviklingseffekt – hvordan sikrer vi det?

13:30-14:45  Panelsamtale med Erling Ølstad (Mester Grønn), Geir Gjersdal (Jacobsen Elektro), Reinaart Pretorius (Norges Vel), Antoinette Botti (Ging), Pål Dale (Voxtra)
Ordstyrer: Kirsten Sandberg Natvig

14:45-15:00  Oppsummering/Avslutning

Konferansen er et samarbeid mellom Utviklingsfondet, LO og Fellesrådet for Afrika, og er støttet av Norad.