Sertifisering for å øke kaffebondens inntekt
Er du en av dem som ikke kan leve uten kaffe? Endringer i klima skaper store utfordringer for kaffebøndene. Ved å investere i dette prosjektet gir du bønder i Guatemala som ellers ikke ville hatt råd, muligheten til å få sertifisering og øke inntekten fra kaffeproduksjonen.
Hvorfor er det viktig å gi bønder mulighet for å sertifisere kaffen sin?
Kaffe er en av de mest klimasårbare matplantene vi har. Klimaendringer gjør det stadig mer krevende å produsere kvalitetskaffe i det utsatte høylandet. Kaffen produseres i tillegg under enkle forhold. Mangelfull behandling av kaffebønnene påvirker kvaliteten, men med noen få grep kan bøndene øke kvaliteten betraktelig og dermed øke familiens inntekt.
Slik gjennomføres prosjektet
Endringer i klima skaper store utfordringer for kaffebøndene. Dette kan føre til dårligere kvalitet på kaffen vår, og gjøre livet vanskeligere for kaffebøndene som allerede får minst av det du betaler for kaffekoppen din. Å sertifisere kaffen gir bøndene bedre betaling og sikrer bærekraftig produksjon. Sertifisering, som Fairtrade, hjelper til med å sikre mer rettferdige forhold.
Butikkhyllene tilbyr i dag et bredt spekter av ulike kaffevarianter. Voksne nordmenn skal ikke veldig langt tilbake i tid for å huske at mange slettes ikke visste hva en kaffe latté eller macchiato var. Likevel, drikker vi i dag nest mest kaffe i verden! Men hvordan vet vi at kaffen vi drikker betaler bonden for jobben med å dyrke kaffen vi elsker så høyt? Sertifisering er ikke en perfekt ordning, men er likevel en av de beste pekepinnene du som forbruker har for hvilke alternativer som er mest bærekraftig når du ser etter kaffe i butikkhylla. I tillegg gir det at du kjøper sertifiserte alternativer et signal om hvordan man ønsker at kaffeindustrien skal fungere, samtidig som det viser at folk er villig til å betale mer for kaffe som er produsert på en rettferdig og bærekraftig måte.
For bøndene betyr sertifisering ofte at de får bedre betalt for kaffen de dyrker. Sertifiseringsordninger som Fairtrade og UTZ/Rainforest Alliance Organisasjonene følger opp kaffebøndene for å sikre at kaffen er avlet frem under kontrollerte forhold, uten barnearbeid, slaveri og svindel. De jobber også med retten til å organisere seg, minstelønn, HMS og miljø for bonden. I tillegg opererer de ofte med en “minstelønn” som sikrer at bøndene får bedre betalt enn markedspris i periodene hvor markedsprisen er lav.
Fairtrade og andre sertifiseringsordninger har likevel sine utfordringer. Sertifiseringsordninger endrer ikke de strukturelle problemene i dagens handelssystem, men lindrer noen av symptomene. Det å bli sertifisert krever også en lang prosess som ikke alle bønder har ressursene til. Organisering gjør det mer tilgjengelig også for de mindre ressurssterke bøndene, men noen vil alltid falle utenfor. Her kommer dette prosjektet inn.
Slik gjennomføres prosjektet
Gjennom dette prosjektet får 113 bønder i Guatemala hjelp til å sertifisere kaffen sin. Ved hjelp av tett oppfølging fra våre partnere får bøndene rådgivning om hvilke endringer de må gjøre på gården sin for å tilfredsstille kravene fra for eksempel Fairtrade. I tillegg dekker vi kostnaden knyttet til sertifisering for bønder som ellers ikke ville hatt råd til det.
Maria selger kaffen sin til Norge
Maria Mendoza, en av kaffebøndene Utviklingsfondet støtter i Huehuetenango, er stolt over å produsere kaffe til kaffetørste nordmenn. I samarbeid med oss, har Kjeldsberg flere ganger tilbudt den unike kaffen og dobbelsertifiserte fra kaffebøndene i Huehuetenango i kaffehyllene på REMA1000. I tillegg til å velge bærekraftig kaffe, kan du bidra til å sikre kunnskap og kapasitet hos småbøndene ved å bli utviklingsinvestor i Guatemala.
Gi bønder muligheten til å sertifisere kaffen sin
Ved å investere i dette prosjektet gir du bønder i Guatemala som kanskje ellers ikke ville hatt råd til å bli sertifiserte, muligheten til å få sertifisering og øke inntekten fra kaffeproduksjonen.