Utviklingsfondet Til forsiden
Forsida >  Poster om Sult

Har vi modne nok politikere?

Publisert . Skrevet av Andrew Kroglund

Glad: Fitsumban Gidey var tidligere avhengig av matvarehjelp opptil åtte måneder i året. Men nå sender hun alle barna på skolen og har enda penger igjen. Vet Høyre hva de gjør når de vil kutte bistanden til Etiopia?

(Tigray-provinsen, Etiopia) Jeg drikker. Vannet gurgler rakst nedover halsen.  Endelig! Jeg kjenner på en begynnende skallebank.  Capsen er på, jeg stiger ut av bilen. Men hvor har det blitt av det steinbelagte, tørre landskapet jeg i timevis har kjørt gjennom?

Les mer...

Emneord: utvikling, sult, kvinner

Fola, fola Blakken

Publisert . Skrevet av Andrew Kroglund

Mat: Hestekjøttsaken har avslørt svakheter. Vi trenger et jordbruk som gir oss matsikkerhet, tilhørighet og som bidrar til å passe på miljøet; det opplyste jordbruket, skriver Andrew Kroglud. Foto: Danny Doxtator.

Johan Nordahl Brun Rolfsens kjente barnesang synges fortsatt i mange hjem og barnehager. ”…Og nå er Blakken god og mett…”. Eller var det vi som ble gode om mette, på en eller flere fola, fola Blakken, da vi sist spiste ferdigprodusert lasagne?

Les mer...

Emneord: jordbruk, sult, matproduksjon

Fremtiden tilhører gourmeten og matprodusenten

Publisert . Skrevet av Andrew Kroglund

Meloesia Powel fra Malawi samarbeider med Utviklingsfondet og er modellbonde. Det innebærer at hun selv har fått opplæring i bærekraftig jordbruk og nå sprer kunnskapen sin til andre bønder i området.

Som forbrukere betaler vi mindre for maten enn noen gang før. Samtidig bruker vi som samfunn mer og mer penger på å reparere helsen vår. Er det en sammenheng? Det høyindustrielle jordbruket og en spekulativ matindustri er med på å gjøre oss overvektige og dovne. Vi må ta tilbake matgleden og friske økosystem.

Les mer...

Emneord: utvikling, jordbruk, miljø, sult

Utvikling, handel og bærekraft

Publisert . Skrevet av Andrew Kroglund

Piano Guideon fra Malawi samarbeider med Utviklingsfondet. Han er modellbonde - han har fått opplæring i effektive og bærekraftige dyrkingsmetoder og sprer denne kunnskapen videre til andre bønder.

Kåre M. Bilden og Nyt Afrika kampanjen er dyktige kampanjemakere. Utspillene om mer handel med Afrika har fått bred dekning og har skapt debatt. Det er bra. Vi sitter likevel igjen med noen spørsmål.

Les mer...

Emneord: jordbruk, utvikling, sult