Utviklingsfondet Til forsiden

Spire på feltbesøk i Guatemala

Publisert . Skrevet av Spire

Sukkerrørsplantasje i Guatemala

I november gikk Spire og Utviklingsfondet sammen om et felles prosjekt i Guatemala. To ungdommer fra Spire, Veronica fra internasjonalt utvalg og Linda fra lokallaget i Trondheim, reiste til Guatemala for to inspirerende uker.

Målet den første uken var å bli kjent med "La comunidad Con Derecho a un Futuro (CDF). Dette er et utviklingsprosjekt for lokale ungdommer, som ble startet i 2008 som et samarbeid mellom Utviklingsfondet og deres partner ASOCUCH i Guatemala.

De første dagene ble tilbrakt i byen Huehuetenango, hvor prosjektet har sin hovedbase. Vi besøkte blant annet "La Feria del Cordero", et årlig lammemarked, og vi fikk muligheten til å intervjue noen av ungdommene som er med i CDF- prosjektet. Et av temaene som ble tatt opp var hvordan klimaforandringer påvirker deres samfunn og hva slags rolle ungdommer kan spille når det kommer til disse utfordringene. På markedet ble det også arrangert en utstilling hvor ungdommer viste frem ting de hadde laget av resirkulert materiale. 

De følgende dagene besøkte vi en lokal ungdomsgruppe som hadde investert i et skogplantingsprosjekt, ved å overtale kommunen til å gi de landområder slik at de kunne plante 5000 trær. Vi deltok også på et to-dagers seminar sammen med 60 ungdommer, som tok opp temaer som økolandsbyer, alternative levemåter og bærekraftige livsstiler. Seminaret ble holdt av Claudio fra organisasjonen Forandre Verden.

Målet for den andre uken vi hadde i Guatemala var ganske så annerledes. Vi ville lage en videoserie om temaet landran, som har blitt en stor utfordring i landet. Vi ønsket spesielt å lære mer om monokulturer for produksjon av biodrivstoff. I følge en rekke eksperter, er det i dag tydelig at:   ‘the land— and water and labor—of the Global South are increasingly perceived as sources of alternative energy production (primarily biofuels), food crops, mineral deposits (new and old), and reservoirs of environmental services. (Moreover) the phrase ‘global land grab’ has become a catch-all to describe and analyze the current explosion of large scale (trans)national commercial land transactions’[1].

For å utforske dette temaet reiste vi fra Huehuetenango til vestkysten, hvor det er en stor konsentrasjon av store palmeolje- og sukkerrørsplantasjer. Vi besøkte ulike samfunn og fikk se hvordan plantasjene påvirker deres dagligliv. Vi var også inne på en palmeoljeplantasje og vi fikk til og med besøke en fabrikk hvor de prosesserer palmeoljen. Vi intervjuet arbeidere på plantasjen, sjefer, ingeniører og representanter for offentlige myndigheter, som ordføreren og den lokale komiteen for utvikling.

Mange har nok et inntrykk av at biodrivstoff er et bra tiltak som vil kutte ned oljeforbruket og dermed forurensning. Dette er en ide som er så innebygd at EU i 2008 lanserte en ny politikk om å intensivere produksjonen av biodrivstoff. Men slik som vi så i Guatemala dreier det seg ikke bare om produksjon. Det at stadig større landarealer blir gjort om til palmeolje- og sukkerrørsplantasjer påvirker også befolkningen. I Guatemala er det 11 personer som eier det aller meste av landarealet. Som en konsekvens sliter befolkningen med å kunne dyrke grunnleggende mat til å fø sine familier. Plantasjene påvirker ikke bare matsikkerheten til et stort antall mennesker, men også deres tilgang til vann. Dette har vært årsaken til at det i det siste har vært et økende antall demonstrasjoner og voldelige episoder.

Temaet landran har ført til en stor debatt og studier om temaet i Guatemala viser at det er noen fordeler (som for eksempel sysselsetting), men også store ulemper for de samfunnene som bor i nærheten plantasjene. Vi håper videoene vil vise denne motsetningen enda bedre enn våre ord kan gjøre.

Vi vil gjerne takke Utviklingsfondet og Spire for deres støtte og for denne fantastiske muligheten!

Innlegget er skrevet av Veronica Ranza og Linda Melling Øiehaug fra Spire, Utviklingsfondets Ungdom.[1] Saturnino M. Borras Jr., Ruth Hall, Ian Scoones, Ben White & Wendy Wolford (2011): Towards a better understanding of global land grabbing: an editorial introduction, The Journal of Peasant Studies, 38:2, 209-216