Utviklingsfondet Til forsiden

Operasjon Dagsverk er 50 år

Publisert . Skrevet av Huda M. Guled

I løpet av 50 år har ungdom vist engasjement og vilje til å være med på utvikling og bekjempelse av fattigdom.

Artikkelen ble publisert av Aftenposten Si:D 31. oktober 2014.

30. oktober 2014 er Operasjon Dagsverk 50 år gammelt. I løpet av 50 år har ungdom vist engasjement og vilje til å være med på utvikling og bekjempelse av fattigdom. I år går pengene til Malawi og Etiopia.

Skole er ingen selvfølge

Mange jenter i Malawi og Etiopia fullfører ikke ungdomsskolen eller videregående fordi de enten må forsørge familien hjemme, eller at familien ikke har råd til skolegang for jentene og prioriterer guttene først. Mange er analfabeter, som da vil si at de ikke kan lese eller skrive.

Derfor vil ungdommer i Norge bidra og jobbe for å tjene inn penger til jenter først og fremst, men også til gutter i Malawi og Etiopia. Vi ungdommer som lever i Norge i dag mister ikke en skoledag, men vi gir den bort til en god sak. Ungdom i Malawi og Etiopia den dagen mer enn oss.

Trenger starthjelp

Skolegang, utdanning og muligheter er ikke en selvfølge. Alle disse tre hører sammen fordi skolegang gir utdanning, og med en utdanning så får du flere muligheter.

Vi, norsk ungdom, har skolegang, kan få en utdanning og har mange muligheter. Jenter og gutter i Malawi og Etiopia ønsker seg skolegang og utdanning. Men trenger en starthjelp. OD-dagen kan være med å hjelpe til med dette.

Jobber for økte inntekter og flere rettigheter

Jeg har vært så heldig og fått meg jobb hos Utviklingsfondet på OD-dagen, som daglig leder for en dag. Det er Utviklingsfondet som skal gjennomføre prosjektene etter årets Operasjon Dagsverk.

Jeg har fått et innblikk i Utviklingsfondets arbeid som blant annet er å bekjempe fattigdom og sult i fattige land. Deres mål er at fattige skal ha nok mat, økte inntekter og flere rettigheter. De fokuserer mest på fattige på landsbygda.

Flere må få muligheten til å hjelpe

Jeg fikk jobb, men mange ungdommer får ikke jobb på OD-dagen. Det er dumt at noen ungdommer må jobbe hjemme og at foreldre må gi 300 kr eller mer. Hvis de har flere barn kan jo det bli veldig dyrt. Ungdommene bør ha en ordentlig jobb og tjene penger. De bør føle en stolthet av å ha jobbet for å gjøre en forskjell.

Operasjon Dagsverk gir ungdom en god forståelse av hva en rettferdig verden betyr. Mange ungdommer gjør en kjempegod jobb og jeg synes alle bør være med på Operasjon Dagsverk og håper dette arbeidet fortsetter!