Utviklingsfondet Til forsiden

Klare for å endre verden

Publisert . Skrevet av Siri O. Kvalø

Uhemmet kreativitet under planleggingen av årets Operasjon Dagsverk.

Engasjement, diskusjoner, dramatisering og teaterleker. Fire tettpakkede dager med workshop for årets Operasjon Dagsverk (OD) ble gjennomført med glans i Malawi.

Tolv sterke ungdommer som deltar i Utviklingsfondets ungdomsprosjekter i landet har bidratt med sine historier og meninger for å lage årets OD-kampanje.

Etter at Utviklingsfondet ble valgt som årets samarbeidsorganisasjon for OD 19. mars har det gått slag i slag. Mandag 28. april reiste vi til Malawi for å gjennomføre en fire dagers workshop, lage kampanjefilm og samle materiell som skal brukes under Operasjon Dagsverk til høsten. Med på turen er leder for OD, Martin Gukild, Trond Tveit (OD), Cathrine Frost Andersen (skuespiller og kursholder) og Siri O. Kvalø fra Utviklingsfondet.

Fra først å være litt sjenerte og usikre på hvem disse nordmennene egentlig er har ungdommene blomstret opp og delt villig av sine liv.


Det ble noen fine dager med mye glede når ungdom i Malawi fikk delta i utformingen av årets Operasjon Dagsverk.

- Ungdom har liten tillit i det malawiske samfunnet, forteller Catherine Mkandawire. Hun leder en lokal Young Women Can Do It-klubb i Nkhota Bay.

Young Women Can Do It er en kampanje i det mannsdominerte Malawi som viser nettop at unge kvinner også kan. Jenter og gutter møtes gjennom kampanjen i lokale klubber for å diskutere hvilke utfordringer jentene møter - og hva de skal gjøre for å bedre situasjonen.


Hvordan framstilles Afrika i vestlig media? Er afrikanere bare ofte som må reddes av snille hvite mennesker? Det er et tema det er interessant å utforske.

– Siden ungdom ofte blir mistrodd og ikke hørt på er det nesten ingenting vi kan gjøre dersom noe skjer med oss. Dette må endres, sier Mkandawire.

- Malawisk ungdom møter mange barrierer, fortsetter John Kisewe Mpakani.

Han er en av guttene som deltar i Young Women Can Do It og som jobber aktivt for å endre jentenes posisjon i landet.

– Utdannelse er dyrt her. Selv om grunnskolen skal være gratis så må man betale for bøker, skoleuniform og mat for barna. Det gjør det vanskelig for foreldre uten jobb og penger å sende barna på skolen. I tillegg er det få universiteter. Det tas kun opp omtrent 3000 studenter i året i landet med nesten 16 millioner mennesker. Ofte må man også ha universitetsutdannelse for å få seg jobb. Det skaper en ond sirkel. For foreldrene vil det også oppleves som meningsløst å bruke så mye tid og ressurser på å sende barna på skolen dersom det uansett ikke skaffer de arbeid når utdannelsen er ferdig, avslutter John engasjert.

Det ble mange gode diskusjoner i løpet av disse fire dagene. Både om de mange utfordringene som rammer ungdom, og da spesielt jenter, og om de større sammenhengene. Når diskusjonen gikk over på globale forhold og strukturelle årsaker til fattigdom i verden ble det heftig debatt. Ungdommene var helt enige i at måten Afrika framstilles i vestlig media er med på å skape skadelige stereotypier.


Mange unge i Malawi er engasjerte og samfunnsbevisste.

Cathrine jobber til vanlig på Det Andre Teateret, og har gjennom teaterleker og dramatisering hjulpet ungdommen til å fortelle sine historier. Teater og lek gjør det enklere å jobbe med alvorlig tematikk, og det gir også rom for mye moro underveis.

- Det kommer til å skje store forandringer i dette landet med disse damene her, spår Cathrine. – Det både håper og tror i alle fall jeg.

Akkurat det er vi helt enige i. Young Women Can Do It!

Selv om workshopen nå er ferdig og ungdommene har reist hjem til sine respektive landsbyer, så er ikke turen over for vår del. Den neste uken skal vi reise rundt og besøke flere ungdommer hjemme og få bedre innsikt i deres liv. Se flere bilder og få løpende oppdateringer fra turen ved å følge @Utviklingsfondet på Instagram!

I Utviklingsfondets søknad til Operasjon Dagsverk finner du flere detaljer om vårt ungdomsarbeid i Etiopia og Malawi. Den kan du lese her: http://www.scribd.com/doc/184451522/Utviklingsfondet-Mitt-liv-mine-valg