Utviklingsfondet Til forsiden

Gartneri sikrer inntekt og bevarer biologisk mangfold

Publisert . Skrevet av Camilla Sæbjørnsen

Stiklingene vokser fint i gartneriet. Foto: Camilla Sæbjørnsen

En av Utviklingsfondets partnerorganisasjoner i Nepal har støttet den lokale bondegruppen med å starte et gartneri som produserer sitrusfrukter og medisinske planter i Buda, Doti, helt vest i  Nepal. Tidligere måtte innbyggerne bruke flere dager på å få tak i stiklinger, men nå er de tilgjengelig i deres egen landsby!

Gartneriet heter Medicinal and Ayurvedic Plants Conservation. Det har blitt støttet gjennom prosjektet som heter Community Biodiversity Management (CBM). Anlegget har ansatt Emyi Sherpa som steller og selger alle stiklingene til lokale bønder, NGOs og skoler. Salg av sitrusfrukter kan skape langsiktige inntekter i tillegg til å motvirke erosjon ved hjelp av de kraftige røttene. Sitrusplanter takler også den stadige økende temperaturen som skyldes klimaforandringer. Gartneriet hadde i 2013 en inntekt på 20 000 nepalske rupi (omtrent 1200 NOK) og etterspørselen etter stiklinger er økende, også fra andre landsbyer. 


Emyi Sherpa jobber i gartneriet. Foto: Camilla Sæbjørnsen

Den lokale skolen, Shree Ganteswor Lower Secondary School har fått stiklinger fra gartneriet som de har plantet rundt skolen sammen med andre typer trær og planter. Dette gjør de for å øke bevisstheten rundt bevaring av biologisk mangfold. De har en egen elevgruppe som sørger for gjødsling, luking og vanning av plantene.


Shree Ganteswor Lower Secondary School ligger idyllisk til i det nepalske landskapet. Foto: Camilla Sæbjørnsen


Bimala Bohara (t.v.) og Alka Kumari er blant elevene ved skolen, og bidrar i arbeidet med å stelle plantene på skolen. Foto: Camilla Sæbjørnsen

 

Indra Holi er en bonde som har kjøpt mange stiklinger fra gartneriet. Fordelen med dette gartneriet er at det er lavpris stiklinger med god kvalitet.

- Jeg er alenemor for 5 jenter og siden de flytter når de gifter seg, blir jeg alene når jeg blir eldre. For å sørge for en trygg inntekt når jeg blir gammel, investerer jeg i mange sitrustrær i dag. Det er en miljøvennlig løsning med inntektsgaranti.


Indra Holli er en av bøndene i prosjektet, og har investert i sitrustrær. Foto: Camilla Sæbjørnsen