Utviklingsfondet Til forsiden

10 grunner til å ikke date Jens

Publisert . Skrevet av Alle jentene i Changemaker og Spire

Arbeiderpartiet/flickr

KLIMA: Vi har lenge hatt en vond følelse i magen om at han vi dater ikke er noe å spare på. Vi hadde store forventninger, men har blitt skuffa gang på gang. Da Jens Stoltenberg sist onsdag bød opp til dans med klimameldinga under armen, ble vi smigret igjen. Men fortsatt lurer vi på: Bør vi date Jens?

1. Han bryter ofte avtaler (han inviterte på date fire ganger, men avlyste fire ganger før han møtte opp): Jens utsatte ferdigstillingen av den nye klimameldinga fire ganger på to år.

2. Han tar ikke forholdet videre til neste steg: Jens har sagt at vi kan kutte Norges utslipp med 40 prosent om det bidrar til en ambisiøs internasjonal klimaavtale. Nå flikker han på tidligere løfter i stedet for å ta forholdet videre.

3. Han er ingen god far (han spiser biff på restaurant og lar barna sitte igjen med regninga): Det blir dyrere å tilpasse seg klimaendringene jo lenger vi venter. Ved å ikke gjøre en innsats for å redusere utslippene kraftig i dag, etterlater Jens dagens unge og framtidas generasjoner en kjemperegning og en farlig og utrygg verden.

4. Han løfter ikke en finger hjemme og etterlater alt arbeidet til andre: I utlandet liker Jens å framstå som en klimahelt med sine regnskogsmilliarder. På hjemmebane gjør han derimot ingenting for å redusere utslippene og vil heller kjøpe seg ut av knipa. Det er umoralsk å la de fattige i regnskogen betale for at vi skal kunne fortsette å forurense.

5. Han liker ikke å dele: ¾ av verdens kjente oljeressurser må bli liggende i bakken dersom vi skal begrense global oppvarming til maksimum 2 grader. Når Jens nekter å ta på seg ambisiøse klimamål eller trappe ned oljeproduksjonen i Norge, fratar han de fattige muligheten til å ta opp det siste lille av olje som verden tåler.

6. Han er selvmotsigende: Jens reiser rundt og oppfordrer til en sterk internasjonal klimaavtale, mens han samtidig gjør sitt beste for å redusere målene for utslippskutt i Norge. Han argumenterer med at de fattige trenger den norske oljen, men han eksporterer nesten ingenting av den til utviklingsland.

7. Han er dårlig til å lytte: Lavutslippsutvalgets rapporter og rapporten Klimakur beskriver verktøy for å kutte utslipp i Norge. Jens Stoltenberg tok dem imot, men la rapportene i skrivebordsskuffen. Tiltakene i klimameldinga er ikke tilstrekkelige for å klare 30 prosent kutt. Han kommer ikke til å lytte til deg, når han ikke engang lytter til noen av Norges fremste eksperter.

8. Han prøver ikke å gjøre det godt igjen når han har driti seg ut: Industrialiserte land har forurenset kloden og atmosfæren i over 150 år. Dette er det først og fremst de fattige som får kjenne de negative konsekvensene av. Jens må skjønne at den eneste måten å bøte på skaden er å ta klimaansvar på hjemmebane.

9. Han er ikke villig til å fornye seg: I stedet for å utarbeide en plan for nedtrapping av olje og gass, gjør Jens det motsatte. Han gir mer i subsidier til oljeselskapene enn han investerer i forskning og utvikling av fornybar energi.

10. Han har sagt at vi har ei framtid sammen, men flørter vilt med eksen: Oljeindustrien har fremdeles for stor plass i planene for framtida, selv om han har sagt han skal trappe ned kontakten.

NEI, STOLTENBERG er ikke akkurat noen pikenes Jens. Likevel ble vi håpefulle etter at klimameldinga kom. Kan vi stole på deg Jens? Dersom du viser handlekraft, holder det du lover og kan fornye deg, er vi villige til å gi deg en ny sjanse!

XOXO

Artikkelen sto på trykk i Dagbladet 21. mai 2012