Utviklingsfondet Til forsiden
Forsida >  Poster fra , 2013

Er regjeringen for effektiv bistand?

Publisert . Skrevet av Kari Helene Partapuoli

Medlemmene i  Miumbuni Self Help Group i Kenya jubler over avlingene sine. Selvhjelpsgruppene er lokalsamfunnsinitiativ for småbønder der de lærer metoder for klimatilpasning, og i denne gruppa har medlemmene hver sin åkerlapp der de dyrker ulike grønnsaker. Foto: Julie Lunde Lillesæter, Sør i fokus

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, har nylig lagt fram en evaluering av norsk bistand. I den sies det at norsk bistand bør bli mer resultatorientert, effektiv og målrettet. Det er vel alle enige i?  Finnes det i så fall mer effektive bistandsformer enn det Norge prioriterer i dag? 

Les mer...

Emneord: utvikling, landbruk

Lite innsiktsfullt om utvikling

Publisert . Skrevet av Andrew Kroglund

Foto: Julie Lunde Lillesæter, Sør i fokus. 

«Vi må rense bistanden for formynderskap. Vestlig bistand må tilpasses den nye tid». Denne kraftsalven kommer fra Kjell Roland, direktør i Norfund, i et innlegg i Dagsavisen den 24. desember 2013. Men var det noe ny innsikt i denne «julepakken»?

Les mer...

Emneord: utvikling, seminar

Nøkkelen til framtidas mat

Publisert . Skrevet av Teshome Hunduma

Levende frøbanker er viktig. Peter viser her fram en av frøbankene Utviklingsfondet støtter i Malawi.

Av de 7000 planteartene som brukes i landbruket i dag, brødfør omtrent 30 plantearter i hovedsak verdens befolkning. Vi har gjort oss avhengige av noen svært få plantesorter. Det er spesielt ugunstig for fattige småbønder.

Les mer...

Emneord: såfrø, biologisk mangfold, landbruk, utvikling

Fra selvberging til selvstendighet

Publisert . Skrevet av Lise Bjerke

Foto: Lise Bjerke

På bildet: Sabitri Adhikari jobbet tidligere hardt for å dyrke nok mat til egen familie. Gjennom støtten Utviklingsfondet gir til den lokale bondeorganisasjon hun er medlem av, produserer hun nå et rikt mangfold av grønnsaker og frukt for salg på det lokale markedet: ”Nå er jeg selvstendig, og jeg trenger ikke lenger å bøye hodet foran andre for å få låne penger”, sier hun.

Les mer...

Emneord: såfrø, utvikling, landbruk

Forandringens vinder, da og nå

Publisert . Skrevet av Andrew Kroglund

Klimaendringene merkes aller mest i sør. Her fra Kenya. Foto: Julie Lunde Lillesæter

”Forandringens vinder blåser over dette kontinentet. Om vi liker det eller ikke er fremveksten av nasjonal bevissthet et politisk faktum”. Disse profetiske ord ble uttalt av den konservative britiske statsministeren Harold MacMillan den 3. februar 1960. Han talte for den sørafrikanske nasjonalforsamlingen. Dette innevarslet en ny bevissthet i Europa og avkoloniseringen i Afrika.

Les mer...

Emneord: utvikling, klima, cop