Utviklingsinvestor i Somalia-fondet

Somalia: Kvartalsrapport Q3 2022

I årets tredje kvartal har du investert i rehabiliteringen av et lokalt vannreservat i landsbyen Taysa. Nå som Somalia står på randen av hungersnød som følge av vannmangel, er det ekstra viktig å ta vare på de få vannressursene som finnes. Les mer om hvordan vannreservatet gagner lokalsamfunnet i denne kvartalsrapporten.

Kjære utviklingsinvestor,

Tusen takk for ditt trofaste engasjement for klimautsatte småbønder! Nå nærmer vi oss jul – en tid der vi både søker nærhet og familie, og der vi viser litt ekstra omsorg for de rundt oss. Denne julen er det mange som opplever vanskelige tider, både her hjemme og i landene vi jobber.

Flere av familiene i våre programmer forteller om økt inflasjon, høyere matpriser og vanskelige dyrkingsforhold i stadig endring. Den usikre verdenssituasjonen gjør hverdagen mer krevende. For fattige småbønder som gjør det de kan for å styrke produksjonen på sin egne lille jordlapp, blir det enda vanskeligere å få endene til å møtes.

Vi hadde håpt på større forpliktelser og økonomiske bidrag fra ledene politikere under Klimatoppmøtet i Egypt i november. Veien virker lang for at fattige småbønder skal oppleve klimarettferdighet med økte utslippsambisjoner og mer støtte så de kan tilpasse seg klimaendringene.

De som har bidratt minst til verdens utslipp betaler fortsatt den største regningen. En positiv ting var at møtet bestemte at landbruk skal være et sentralt tema på toppmøtene framover, særlig regenerativt landbruk som Utviklingsfondet støtter.

To uker før toppmøtet, rundet jordens befolkning 8 milliarder mennesker. Vi er mange som deler samme klode. For å brødfø alle på en bærekraftig måte, er det avgjørende å styrke småbønder som produserer mat til sitt lokalsamfunn. Det er du som utviklingsinvestor med på å gjøre. Vi er stolte av å ha deg med oss, for sammen med deg setter vi småbonden og fattige familier først.

Vennlig hilsen

Jan Thomas Odegard
Generalsekretær i Utviklingsfondet

Om Somalia-fondet

Alvorlige og hyppige tørkeperioder de siste årene har ført til akutt mangel på mat for mange somaliere. Som investor i Somalia-fondet er du med og styrker matsikkerhet, kvinners rettigheter og menneskers levebrød.

Prosjektoppdatering

Rehabilitering av en vannkilde

Om prosjektet

I tørkerammede områder er vann en knapp ressurs. For kvinner og barn som har ansvaret for å hente vann betyr dette ofte å måtte gå lange, farlige strekninger hver dag. Å lage og rehabilitere lokale vannkilder har derfor store, positive ringvirkninger for lokalbefolkningen.

For å lage en vannkilde må området evalueres av ingeniører. De ser på hva som trengs og hvordan prosjektet bør gjennomføres. Videre vil lokalsamfunnet mobiliseres, og man vil gjøre rede for hvilke oppgaver som må gjøres av profesjonelle og hvilke lokalsamfunnet selv kan løse. Når reservoaret er rehabilitert vil det settes ned en vannkomite som skal sørge for vedlikehold og bærekraftig bruk av vannkilden. På denne måten vil kvinner og barn få en tryggere og kortere vei for å hente vann.

Ingeniører måler opp og forbereder rehabiliteringen

Siste nytt fra felt

I tredje kvartal er vannkilden i landsbyen Taysa blitt klar for rehabilitering. Prosjektet er vurdert og godkjent, og forvaltningskomiteen har startet arbeidet med å vedlikeholde vannkilden. I tillegg har vannkvaliteten økt betraktelig.

Mange kvinner og menn føler nå en trygghet med det nye vannkilden, siden det er kortere vei å gå for kvinnene og barn. Nye undersøkelser viser allerede at antallet som utsettes for overfall har sunket etter at avstanden ble kortere.


Lokalsamfunnet deltar i utformingen vannprosjektet i Taysa

Jeg pleide å bekymre meg mye, spesielt når jeg passer på husdyrene våre og min kone er ute av huset vårt for å hente vann. Nå er jeg glad for at min kone kan finne vann i nærheten

Cabdilahi Ahmed, deltaker i prosjektet

Budsjett: Rehabilitering av en vannkilde

Status: Ferdigstilt

KostnadsposterKostnad
Kostnader for rehabiliteringkr 62 000
Orientering og administrasjonkr 2000
SUMkr 64 000

Vi jobber for å være transparente

Vi ønsker å være transparente med deg som støttespiller om hvordan vi forvalter dine investeringer, derfor inkluderer vi oversikter over hva prosjektene du er med å investere i koster i kvartalsrapportene. Under kan du se en generell oversikt over hvordan vi forvalter våre midler og dine investeringer. Utviklingsfondet er også godkjent av Innsamlingskontrollen. Vi håper det kan gi deg en ekstra trygghet for at innsamlingsvirksomhet drives forsvarlig og at pengene går til det formålet som er oppgitt.

Slik forvaltes dine investeringer

Bli utviklingsinvestor i Somalia

Tenk deg et fond der verdiene kan øke med mange hundre prosent på bare ett år, og den eneste avkastningen investorene får igjen er en god følelse.

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Somalia!

waterfarmer

Klimaendringer gjør det stadig vanskeligere å være bonde i Somalia. I dette fondet investerer du i de gode løsningene for å skape et jordbruk som tåler endringene. Enkle grep kan utgjøre en stor forskjell. Ved å plante med riktig avstand mellom plantene, velge riktige sorter og gi dem plass til å vokse med andre sorter som de trives sammen med, er man mindre utsatt for uventet tørke. Din investering bidrar til at bøndene får kunnskap om hvordan de kan tilpasse seg klimaendringene og at de får bedre markedstilgang som øker inntekten til bøndenes familie.

Bli utviklingsinvestor

Total investering
3 000 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.