Utviklingsinvestor i Malawi-fondet

Malawi: Kvartalsrapport Q3 2022

I årets tredje kvartal har du investert i løsninger som bedrer familiers tilgang til mat i en tid der skyhøye matpriser gjør hverdagen krevende. Les mer om hvordan kjøkkenhager og dyrehold styrker deres ernæring og inntekter i denne kvartalsrapporten.

Kjære utviklingsinvestor,

Tusen takk for ditt trofaste engasjement for klimautsatte småbønder! Nå nærmer vi oss jul – en tid der vi både søker nærhet og familie, og der vi viser litt ekstra omsorg for de rundt oss. Denne julen er det mange som opplever vanskelige tider, både her hjemme og i landene vi jobber.

Flere av familiene i våre programmer forteller om økt inflasjon, høyere matpriser og vanskelige dyrkingsforhold i stadig endring. Den usikre verdenssituasjonen gjør hverdagen mer krevende. For fattige småbønder som gjør det de kan for å styrke produksjonen på sin egne lille jordlapp, blir det enda vanskeligere å få endene til å møtes.

Vi hadde håpt på større forpliktelser og økonomiske bidrag fra ledene politikere under Klimatoppmøtet i Egypt i november. Veien virker lang for at fattige småbønder skal oppleve klimarettferdighet med økte utslippsambisjoner og mer støtte så de kan tilpasse seg klimaendringene.

De som har bidratt minst til verdens utslipp betaler fortsatt den største regningen. En positiv ting var at møtet bestemte at landbruk skal være et sentralt tema på toppmøtene framover, særlig regenerativt landbruk som Utviklingsfondet støtter.

To uker før toppmøtet, rundet jordens befolkning 8 milliarder mennesker. Vi er mange som deler samme klode. For å brødfø alle på en bærekraftig måte, er det avgjørende å styrke småbønder som produserer mat til sitt lokalsamfunn. Det er du som utviklingsinvestor med på å gjøre. Vi er stolte av å ha deg med oss, for sammen med deg setter vi småbonden og fattige familier først.

Vennlig hilsen

Jan Thomas Odegard
Generalsekretær i Utviklingsfondet

Om Malawi-fondet

Med klimaendringene rammes Malawi av lengre tørkeperioder og ustabilt regnvær — det skaper store utfordringer for bøndene. I Malawi-fondet invester du i tilpasning av jordbruket, slik at befolkningen står mer rustet mot klimaendringene.

Prosjektoppdatering

Opplæring i dyrehelse og husdyrhold

Om prosjektet

Husdyr er en viktig kilde til inntekt for mange bønder, og klimaendringene fører til nye dyresykdommer som gjør husdyrhold mer sårbart. Det gjør det enda viktigere å jobbe med hvordan man driver husdyrhold og at bøndene får økt kunnskap om dyrehelse.

I dette prosjektet får bønder opplæring i dyrehelse og rullerende dyrehold, slik at de kan fungere som ressurspersoner for lokalsamfunnet. Fokuset ligger særlig på hvordan man kan forhindre og behandle dyresykdommer, samt hvordan drive avl på en god måte. De nye dyrehelsespesialistene vil så linkes opp mot etablerte strukturer der dyrehold spiller en sentral rolle i lokale kooperativer.

Deltakere i lokalsamfunnet får opplæring i dyrehold

Siste nytt fra felt

30 deltakere har nå hatt opplæring i dyrehelse og rullerende dyrefond. Prosjektet er fullført, litt senere enn planlagt på grunn av koronarestriksjoner.

Opplæringen har bidratt til økt kunnskap i dyrehold, og har resultert i større og sunnere husdyrflokker og økt gjødselproduksjon. Det gir småbøndene bedre dyrkningsforhold og større avlinger. Amina Foloko er en av deltagerne som har fått opplæring.

Vi pleide å miste mange av kyllingene våre på grunn av sykdom. Vi tenkte at det var vanlig. Nå har opplæringen hjulpet oss mye.

Amina Foloko, deltaker i prosjektet

Budsjett: Opplæring i dyrehelse og husdyrhold

KostnadsposterKostnad
Kostnad for prosjektetkr 110 327
SUMkr 110 327
Nytt prosjekt

Kjøkkenhager for bedre ernæring

Om prosjektet

I Malawi er kronisk underernæring hos barn under fem år fortsatt alarmerende høyt med 44 prosent (WFP 2019). Gjennom prosjektet får familier opplæring i klimatilpasset landbruk og hjelp til å etablere en kjøkkenhage. Slik får familier tilgang til et større utvalg av grønnsaker som gir dem bedre ernæring.

Kjøkkenhager og opplæring i klimatilpassede jordbruksteknikker gir familier mulighet til å bli mer selvforsynte, og på den måten mindre sårbare i møte med skyhøye matvarepriser. I tillegg lærer de om regnvannshøsting og om hvordan de kan lage egen gjødsel. Det sikrer mer stabil matproduksjon.

To av deltakerne viser stolt fram sin nye kjøkkenhage

Siste nytt fra felt

I tredje kvartal har 80 modellbønder og 15 lokale ledere fått opplæring i å etablere kjøkkenhager og drive klimatilpasset landbruk.

Kursene ble noe utsatt grunnet koronasituasjonen, men alle kurs ble gjennomført i november. Deltakerne har fått opplæring blant annet i hagearbeid, gjerdekonstruksjoner, gjødsling, fruktproduksjon og tilberedning av ulike lokale matvarer.

“Kjøkkenhager har ikke bare forbedret tilgangen til mat og ernæringen til lokalsamfunn, men også den økonomiske statusen til noen familier” forteller Justice Matupi, prosjektleder.

Lokalsamfunnet får kurs i hagearbeid for å øke avlinger

KostnadsposterKostnad
Transport til bøndenekr 2173
Mat og drikkekr 9782
Oppholdkr 1956
Samling av ulike frø kr 3260
Mat til ansattekr 1043
Produksjon av grønsaksfrø kr 48 913
SUMkr 67 130

Vi jobber for å være transparente

Vi ønsker å være transparente med deg som støttespiller om hvordan vi forvalter dine investeringer, derfor inkluderer vi oversikter over hva prosjektene du er med å investere i koster i kvartalsrapportene. Under kan du se en generell oversikt over hvordan vi forvalter våre midler og dine investeringer. Utviklingsfondet er også godkjent av Innsamlingskontrollen. Vi håper det kan gi deg en ekstra trygghet for at innsamlingsvirksomhet drives forsvarlig og at pengene går til det formålet som er oppgitt.

Slik forvaltes dine investeringer

Kvinne står foran frø i frøbank

Bli utviklingsinvestor i Malawi

Tenk deg et fond der verdiene kan øke med mange hundre prosent på bare ett år, og den eneste avkastningen investorene får igjen er en god følelse.

Det skal ikke mye til for å skape store endringer i Malawi!

l våre prosjekter i Malawi går innbyggerne sammen for å finne løsninger på miljø og klimaproblemer de har i sin landsby. De lager en prioriteringsliste med tiltak og redskap som trengs for å tilpasse seg klimaendringene og øke matsikkerheten. For å gjennomføre de nødvendige tiltakene trengs det midler. Ved å investere i våre prosjekter, bidrar du til bærekraftig utvikling i et av verdens mest klimasårbare land.

Bli utviklingsinvestor

Total investering
3 000 kr

Du betaler ditt månedsbeløp til du sier opp avtalen.