Huma: – Vanningsanlegget gjør at vi kan dyrke hele året

Huma Kawor (40) bor i Rapti kommune i Nepal, der hun driver en liten gård med grønnsaker, korn og husdyr, samtidig som hun balanserer en familie og en lokal dagligvarebutikk. Hun har også en sterk visjon for framtiden og håper på en bedre og tryggere tilværelse for både familien og lokalsamfunnet.

En familie i arbeid og læring

Humas ektemann jobber i India, der han forsørger familien når avlingene ikke strekker til.

– Han har tatt med seg en av døtrene våre på besøk, forteller hun.

Huma er også mor til to unge sønner, på 9 og 8 år, som går på privatskole og gjør det godt på skolen.

– De er rangert som nr. 1 og 2 i klassen, sier hun med et stolt smil.

Et gårdsliv med mange utfordringer

På gården dyrker Huma hvete, erter og grønnsaker, og hun har nylig høstet linser. Hun har fire storfe, fem geiter og noen høns, samt frukttrær som sitron, mango og papaya, hvor halvparten er plantet med støtte fra Utviklingsfondet.

– Før hadde vi bare to avlinger i året. Nå som vi har fått vanningsanlegg, kan vi ha tre til fire avlinger, noe som gjør at vi klarer oss lenger, forteller hun.

Tidligere var familien selvforsynt i bare tre til fire måneder; nå er produksjonen nok til å forsørge familien i seks til sju måneder.

En lokal butikk som hjelper lokalsamfunnet

For å supplere inntektene driver Huma også en dagligvarebutikk, som selger basisvarer som nudler, kjeks og korn.

– Jeg åpnet den første butikken i området. Før måtte folk gå til markedet, til og med for å kjøpe fyrstikker, sier hun.

Når Huma er opptatt på gården, hjelper barna til med butikken, og de bidrar også til gårdsarbeidet på deltid.

Klimaendringene skaper nye utfordringer

Huma forteller at klimaendringene har gjort landbruksarbeidet vanskeligere.

– Før var det jevn regn og stabile temperaturer, men nå er mønstrene endret, sier hun. Dette fører til lavere produksjon og nye typer skadedyr som skader avlingene.

– Vi opplever tørke, sykdom og insekter, og dette har forårsaket mye lidelse for oss, sier Huma alvorlig.

For å håndtere disse utfordringene har familien fått installert og tatt i bruk et nytt vanningssystem.

– Vanningsanlegget hjelper oss til å dyrke gjennom hele året, sier hun.

Selv om jordene deres ikke er egnet for risdyrking, håper familien å kunne produsere ris i framtiden ved å jevne ut de skrå jordene.

Et fellesskap for endring og muligheter

Huma er nestleder i den lokale landsbygruppen Danfe, hvor bøndene i området samler seg for å diskutere og lære av hverandre. Gjennom gruppen har Huma fått tilgang til viktige ressurser og opplæring i blant annet frukt- og grønnsaksdyrking.

– Vi har gruppebesparelser hvor vi regelmessig sparer 50-100 rupi. Fondet gir oss mulighet til å låne penger til inntektsbringende aktiviteter som husdyrhold, forklarer hun.

Gruppen gir også en sterkere stemme til bøndene, og Huma forteller at de nå kan snakke for seg selv og kommunisere bedre med lokalsamfunnet.

Klar til å lede

Som nestleder har Huma et viktig ansvar i gruppen, spesielt når lederen er fraværende. Tidligere var hun kasserer, en rolle hun beskriver som krevende.

– Nå som nestleder kan jeg hjelpe andre, og jeg føler meg friere, sier hun med et smil. Hun håper en dag å kunne ta på seg lederrollen permanent.

– Jeg kan håndtere det. Jeg håndterte gruppen som kasserer, så hvis det trengs, er jeg klar til å lede.

Huma er også stolt over rollen hun har som leder av landsbyutviklingsgruppen, som implementerer små prosjekter finansiert av lokale myndigheter, som for eksempel veiarbeid og infrastruktur.

Drømmer for framtiden

Huma har en tydelig visjon for framtiden.

– Vi har potensial for god jordbruksproduksjon her nær skogen. Hvis vi hadde kapital, kunne vi drevet kommersielt og mannen min hadde ikke trengt å dra til India for å jobbe, sier hun.

Hun ønsker også at barna skal få den utdanningen hun selv ikke fikk.

– Vi hadde ikke mulighet til skolegang, men det skal ikke skje med barna våre. Jeg har spart og sendt dem på privatskole, og jeg vil gjøre alt jeg kan for at de skal få en god utdanning.

En inspirerende kvinne for familien og samfunnet

Huma er stolt over det hun har oppnådd for familien, og jobber hardt for en bedre framtid. Hennes historie er et vitnesbyrd om utholdenhet og styrke i møte med klimaendringer og økonomiske utfordringer. Gjennom støtten fra Utviklingsfondet kan Huma og familien fortsette å skape en tryggere framtid.

Støtt underskriftskampanjen for å gi flere småbønder som Huma en mulighet til en tryggere framtid!

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder

Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!

Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.