Chandrani: – Flommen tok alt vi eide

Chandrani Tharu (27) er en ung kvinne som har tatt opp kampen mot klimaendringer og økonomiske utfordringer på landsbygda i Nepal. Hun har utviklet både gården sin og ferdighetene innen søm, som gir henne en inntekt og mulighet til å forsørge familien.

Drømmer om en bedre framtid for familien

– Jeg har en svigermor, ektemann og to barn, sier Chandrani. Hun smiler stolt når hun snakker om barna sine, en sønn på fjorten år og en datter på ti, og legger til at de gjør det godt på skolen. Mannen hennes arbeider som murer, mens Chandrani selv både driver gård og syr klær hjemmefra. Det har gitt henne selvtillit og en måte å tjene penger på.

– Jeg liker best å sy, forteller hun.

Chandrani har en myk og forsiktig stemme, og gjemmer ofte ansiktet i hendene når hun ler. Hun retter seg opp i ryggen når hun snakker om å sy.

– Jeg kan tjene penger til daglig bruk. Med jordbruket kan vi ikke dekke personlige utgifter, men syingen gir meg inntekt til å kjøpe det familien trenger.

Klimaendringene setter familien i fare

Familien dyrker grønnsaker, ris og hvete, men klimaendringer truer avlingene. – På grunn av regnet ble noe av risen vår ødelagt under innhøstingen, forteller hun og ser trist ut. – Vi leier jorden, men halvparten av risen går til eieren. Noen ganger får vi bare 40 kg når vi forventet 50-60. Klimaet er annerledes nå, og vi får ikke så god produksjon som før.

I tillegg har hun måttet kjempe mot sopp og andre utfordringer i avlingene. Chandrani bruker nå både kjemiske og hjemmelagde pesticider for å beskytte avlingene. Klimaet endrer seg, og utfordringene blir større.

Klimatilpasning gjennom fellesskap og støtte

Chandrani og familien gjør det de kan for å omstille seg. De har tatt i bruk en motorisert pumpe for å vanne avlingene, og familien har også fått utdelt frø og planter, som mango og lichi. I tillegg til klimautfordringene de står overfor, får bønder som Chandrani ofte ikke kreditt i tradisjonelle banker i det hele tatt. Hvis de får det, er det med skyhøye renter. Den lokale partnerorganisasjonen har et roterende fond hvor bøndene kan få tilgang til kreditt når de står i en krise. Dette gir dem bedre forutsetninger for å overleve på den lille jorden de leier.

Under en flom mistet familien huset sitt, tre geiter og alt de eide.

– Vi hadde verken mat, klær eller et sted å bo etter flommen. Takket være det roterende fondet kunne vi kjøpe mat og klær og bygge opp huset igjen, forteller Chandrani.

Støtten fra Utviklingsfondet ga henne også muligheten til å kjøpe en symaskin. Nå kan hun tjene litt ekstra penger, spesielt under festivalene når etterspørselen etter søm er stor.

Fellesskapet i gruppen har også hatt stor betydning.

– Før pleide jeg å gå rundt med vennene mine og bruke dagene uproduktivt, sier Chandrani.

– Nå er jeg involvert i grønnsaksdyrking her, og det har vært mange forbedringer i husholdningen vår.

Drømmer om en systue

Chandrani har klare mål for framtiden. Hun ønsker å utvide virksomheten og drømmer om å åpne en systue.

– Jeg planlegger å kjøpe en ny symaskin for å kunne tilby mer avanserte sømteknikker. I dette området finnes ingen slike butikker, og jeg er den eneste som kan tilby skreddertjenester, forteller hun stolt.

I tillegg har Chandrani et sterkt ønske om at barna skal få en god utdanning og bedre muligheter enn det hun selv har hatt. Hun ser utover jordene og sier:

– Vi håper barna våre får bedre utdanning enn nå. Men vi får se. Jeg gjør mitt beste.

Bidra til en bærekraftig framtid

Chandranis kamp for en bedre framtid viser hvor viktig det er å styrke småbøndene som bærer den største byrden av klimaendringene. Gjennom Utviklingsfondet får hun og andre bønder tilgang til opplæring, utstyr og andre innsatsfaktorer, som gjør det mulig å tilpasse landbruket til et klima i endring. Norge kan og bør øke støtten til småbønder som kjemper mot klimaendringene.

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder

Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!

Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.